Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония печели 6 от 10 титли при жените на световното по борба

Япония печели 6 от 10 титли при жените на световното по борба
Снимка: БТА

Състезателките на Япония спечелиха шест от десет титли и отборното класиране на световното първенство по борба в Сърбия, а българските националки завършиха с бронзов медал на Мими Христова и останаха извън челната десетка на класирането. Втори е отборът на САЩ, а Монголия се класира на третата позиция 

В сборното класиране по медали България е на 18-о място в света с две бронзови отличия. Лидер остава Япония с шест златни, а САЩ е на второто място с четири.

Днес японките спечелиха едно злато, което заслужи едва 19-годишната Акари Фуджинами. Тийнейджърката е вече двукратен номер 1 в света, след като надви състезаващата се с неутрален статут Ванеса Каладжинская с 10:0 и техническо превъзходство на 53 кг. Фуджинами, която стана първа и в Осло през 2021 г., загуби точки само в една схватка в целия този турнир – при всички пак победа с 16:7 срещу колумбийската категория Лусия Йепес на осминафиналите.

На 53 кг трети станаха Йепес и индийката Антим Пангал, която през последната година стана световна шампионка до 20 години в София. 

Японките загубиха за първи и единствен път на финала на 62 кг, където Сакура Мотоки отстъпи с 1:4 на Айсулу Тинибекова. Състезателката от Киргизстан е за трети път световната шампионка в забележителната си кариера, която започва преди повече от десетилетието. През 2012 г. тя стана първата от страната си, класира се на Олимпиада в женската борба.

Бронзови медали спечелиха украинката Ирина Коляденко и норвежката Грейс Булен, която победи Биляна Дудова на малкия финал.

На 68-килограмовата шампионка стана туркинята Бусе Тосун, която спечели първа титла в кариерата си след шест различни медала от световното и европейското първенство. Тя надви с туш на финала на монголката Енсайхани Делгерма, а бронзовите отличия бяха спечелени от французойката Кумба Ларок и молдовката Ирина Рингачи. 

На 72 кг шампионката е американката Амит Елор, която печели титлата за втори пореден път и го прави в тази зала в Белград. Тя спечели финала срещу монголката Енкх-Амарин Даванасан с 8:2, а третия остана Жамила Бакбергенова от Казахстан и миналогодишната златна медалистка на 65 кг Миуа Морикауа от Япония.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51

Арда и ЦСКА 1948 заплетоха интригата за 7-то място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк..

публикувано на 20.05.24 в 20:34
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки...

публикувано на 19.05.24 в 22:19