Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ започна наказателно производство срещу сенатора Боб Менендес и съпругата му

Сенаторът от Демократическата партия на САЩ Боб Менендес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ започна наказателно производство срещу сенатора от Демократическта партия Боб Менендес и съпругата му Надин. Те са обвинени в корупция и използване на влияние за лична изгода.

При обиск в дома на Боб Менендес са открити в пликове, гардероби и дрехи над 480 000 долара в брой, 70 000 долара в сейфа на съпругата му, бижута и около килограм златни кюлчета на стойност над 100 000 долара. За сега не може да бъде доказан законният производ и на луксозен автомобил.

Според прокурорите 69-годишният  Сенатор  е обвинен за влияние при наказателни разследвания и натиск за назначаване на федерален прокурор в Ню Джърси, както и за незаконни бизнес сделки. Твърди се, че той е лобирал в полза на правителството на Египет. 

Менендес е обвинен още , че със съпругата си са приемали стотици хиляди долари подкупи и от трима бизнесмени от Ню Джърси.

Часове след обвиненията губернаторът на щата Фил Мърфи поиска незабавната оставка на Боб Менендес. Към него се присъединиха още демократи, но Менендес отговори, че няма да ходи никъде, а лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза, че докато въпросът бъде решен, сенаторът ще се оттегли като председател на комисията по външни отношения.

За 10 години това е второ обвинение към  Менендес в корупция.  През 2018 г. срещу него е заведено подобно наказателно дело, но съдът тогава го прекрати, след като съдебните заседатели не  можаха  да постигнат споразумение относно вината на сенатора.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка - мигранти на борда на кораб на бреговата охрана в пристанището в Каламата, Гърция, архив.

Лодка с мигранти потъна до гръцкия остров Самос

Мащабна спасителна операция провеждат гръцките власти в морето до остров Самос, след като лодка с мигранти, потеглила от турски бряг, потъна. Досега са спасени петима души, откриха телата на три жертви, а над 25 души са в неизвестност, като сред тях има и майки с деца. По информация от спасените мигранти на лодката са пътували около 33 души, но..

публикувано на 23.09.24 в 12:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар отне живота на двама души в ломското с. Замфир

Пожар, станал в къща в ломското село Замфир, отне живота на двама души. Предполага се, че телата са на живущите на адреса. Малко преди 8 часа, вчера сутринта, в полицията в Лом е получен сигнал за горяща къща в село Замфир. Едноетажната кирпичена къщата е напълно изгоряла. Разследващите установили, че пожарът е възникнал вследствие..

публикувано на 23.09.24 в 12:22

Новият бгсериал "Тревожност" събира проблемите на психотерапевти и пациенти

Двете основни линии в новия български сериал "Тревожност" са в кабинета на детско-юношески психолог – д-р Ясенова, в ролята е Ани Пападопулу, и в кабинета на нейния съпруг, в ролята Пенко Господинов, разкри режисьорът Илиян Джевелеков в интервю пред БНР. Родният сериал "Тревожност" започва на 29 септември от 21 часа по БНТ 1. Той е..

публикувано на 23.09.24 в 12:21

ЕК иска консултация със СТО заради китайски съмнения за субсидиите за млечни продукти

Комисията започна искане за консултация със Световната търговска организация по повод инициираното от Китай разследване на субсидии на вноса на някои млечни продукти от ЕС. За първи път ЕС решава да реагира на разследване в неговата начална фаза заради появяващата се тенденция от страна на Китай да предприема мерки за търговска защита въз основа..

публикувано на 23.09.24 в 12:06
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 23 септември 2024 г.

Израел допуска сухопътна операция срещу "Хизбула" в Ливан

Продължават масираните въздушни атаки на израелските сили по обекти на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Израел допусна необходимост от сухопътно настъпление в Ливан. България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", заяви външният министър Иван Кондов. Тази сутрин..

публикувано на 23.09.24 в 11:57

Оранжев код за наводнения в части от Англия и Уелс

В Обединеното кралство Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за наводнения в някои части на Англия и Уелс след падналите обилни валежи с очаквания те да продължат и днес. Най-сериозно е засегната Централна Англия, където кодът е оранжев, докато жълт код е обявен в почти цяла Англия и голяма част от Уелс. В засегнатите..

публикувано на 23.09.24 в 11:26

Народната певица Ива Гидикова представя ново поп парче

Най-новата авторска песен от репертоара на певицата Ива Гидикова е "Лесно е да те обичам". Песента е по текст и музика на самата изпълнителка. Аранжиментът е дело на Александър Тодоров. Предстои заснемането и на видеоклип към нея.  В своята 29-годишна професионална кариера като певица и солист от Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик,..

публикувано на 23.09.24 в 11:23