Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари в НС за Руската църква, поисканата оставка на шефа на ДАНС и сливането на службите

Снимка: БГНЕС

Скандалът с изгонените по обвинения за шпионаж свещеници от Руската църква и поисканата оставка на председателя на ДАНС от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов раздели политическите сили в парламента.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че вече е разговарял с представители на правителството за това какви мерки трябва да предприеме държавата. Според него най-важно е да се отдели финансиране и да се изясни въпросът със собствеността на храма, където е служил отец Васиан, и той да бъде отворен: 

"Най-нормалното, говорихме и с правителството, е финансиране, за да може да се нанесат свещеници. Но нека този казус да се изчисти. В рамките на деня се надявам да има яснота кой е собственик - не се знае: българската държава, руската държава, и ще коментираме. Църквата трябва да отвори, не може да е заключен храмът. Кой го е заключил, да зададем въпросите. Казва се, че е свещеникът, който вече не е в България, го е заключил. Оставил ключовете в посолството. Нека да установим. При който са ключовете, трябва веднага да отвори църквата. Няма храм, който да е затворен".

ДПС е "за" изслушване на председателя на ДАНС по казуса, едва след това може да се прецени дали да се иска оставка на председателя на Агенцията, каза Пеевски. Той отправи критики за разменените реплики между Кирил Петков и ДАНС: 

мятам, че е най-нормалното, ако има изслушване, да си зададем въпросите и тогава ще преценим има ли основание, няма ли. Според мен и от двете страни - и от политиците, и от службите, не трябва да има такъв тон. Това вреди на България по време на война при съседа. Трябва да спрат и от двете страни тези критики