Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри спорове в парламента заради изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

След остри спорове и закриване на част от заседанието парламентът одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. На Киев ще бъдат предоставени неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост от складовете на МВР.

Скандали и обвинения са предизборна агитация, закани за съдебни дела и напускане на залата. Така протече дебатът за изпращане на нов пакет военна помощ за Украйна. До засекретяване на част от заседанието, свикано заради искането на опозицията да получи отговори какво количество оръжие ще дадем на Украйна, наистина ли е дефектно, защо не е ремонтирано за нуждите на българската армия.

Близо два часа опозицията бламирараше започването на дебат по темата с настояване в народното събрание да дойде военният министър Тодор Тагарев, чиято оставка отново бе поискана. В крайна сметка пред депутатите се явиха и отговаряха на въпросите началникът на отбраната Емил Ефтимов и заместник командирът на военновъздушните сили Петьо Мирчев. От БСП обявиха, че са напуснали закритото заседание в знак на протест. Според лидера на партията Корнелия Нинова висшите военни нямали никаква представа какво даряваме за Украйна.

"И ние категорично твърдим, че това е национално предателство. Което е заплаха за националната сигурност на българския народ и на България", коментира Нинова.

"Точно поради тази причина предаването унищожаването на българския военен потенциал е военно престъпление, допълни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той бе заплашен от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов да бъде съден за клевета заради твърдение, че Атанасов е предоставен на Киев информация за въоръжението, с което разполага българската армия.

"Като имате такива данни, че съм национален предател, ги занесете в прокуратурата", обърна се към Костадинов ген. Атанасов. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43