Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите обсъждат плановете за справедлив преход на Перник, Кюстендил и Стара Загора

Снимка: Ани Петрова

В Министерския съвет ще бъдат обсъдени териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които до утре страната ни трябва да представи на Европейската комисия, за да получи съответните средства.

Очаква се преди това премиерът Николай Денков да се срещне със синдикатите, които настояват приемането на плановете да се отложи поне с месец.

От ГЕРБ - СДС първо обвиниха партньорите си в управлението за нарушения, но после смекчиха тона.

Прецизирането на текстовете трябва да се случи днес, преди правителството да ги изпрати в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето на следобедно заседание, най вероятно след среща със синдикатите. Иначе - политическата реакция:

"Виждаме, че преходът ще бъде справедлив само за някои неясно как подбрани отбрани хора. А оттам нататък за хората, за регионите, ще бъде ще бъде погром няма да бъде преход", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, но след това тонът на разговорът бе укротен.

Първата реакция на премиера Николай Денков бе за "волна или неволна лъжа", но след разговора с Бойко Борисов казусът беше определен като недоразумение.

"Тези текстове могат да бъдат прецизирани до края на месец декември, но вече хода на дискусиите с европейската комисия. Като ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности. Така че да отчетем, ако още техни съображения, и разбира се, вече в рамките на това, което поставя Европейската комисия като изисквания', коментира премиерът. 

"Само България не е предала своите териториални планове. Всички останали държави да са го направили още миналата година. И вследствие на това бяха изгубени вече почти 100 милиона евро. Други 800 милиона евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове", припомни новият български еврокомисар Илиана Иванова. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно - Маноил Манев, Никола Минчев и Хамид Хамид по време на заседание на Временната парламентарна комисия по случая

Временната комисия по случая "Нотариуса" продължава с изслушванията

При засилен депутатски интерес заседава за втори път Временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса".  За изслушване са поканени съдия Владислава Цариградска и прокурор Невена Зартова. Заседанието започна с доста изненади. Първо се наложи да се смени мястото на заседанието заради засиления интерес, а след това се оказа, че някои от депутати са..

публикувано на 22.02.24 в 16:32

Карат с водоноски вода за приюта за кучета край Кюстендил

Вода за общинския приют за кучета край кюстендилското с. Радловци се осигурява с водоноски. Досега водата се осигуряваше от близката река, тъй като до обекта няма изградена ВиК мрежа, казаха доброволци, помагали за изграждането на временна система. Това обаче е против правилата.  Капацитетът на приюта е до 150 животни. До приюта беше изградена..

публикувано на 22.02.24 в 16:00
Роберт Фицо

Словакия ще удължи забраната за внос на някои селскостопански стоки от Украйна

Словакия ще удължи забраната за внос на определени селскостопански стоки от Украйна, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. "Политиката на ЕС в това отношение е ужасна. Няма проблем, че фермерите в Словакия, страна-членка на ЕС, са недоволни, важното е, че Украйна е доволна", каза Фицо във видеообръщение. Словакия е една от петте страни..

публикувано на 22.02.24 в 15:58

Как изкуственият интелект помага на компаниите и потребителите

Телекомуникационни компании и търговски вериги прилагат системи с изкуствен интелект в работата си. Това стана ясно по време на десетия форум за иновации "Иновейшън експлорър"  в София.  Изкуственият интелект помага на абонатите на един от операторите да се ориентират при избора си на видеосъдържание. Това е повишило с 50 процента гледането на..

публикувано на 22.02.24 в 15:41

В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация

Новият начин на определяне на цените на тока за бита при предстоящото либерализиране на пазара беше обсъден в енергийния регулатор. Новата наредба предвижда от 1 юли тази година цените да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега.  Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично..

публикувано на 22.02.24 в 15:35
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Споразумение няма да отмени операцията на Израел за тотално премахване на "Хамас"

"Хамас" поставят условия, които да ги направят победители, а това няма да го позволи нито един ръководител или политик в Израел .  Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф и коментира: "Исканията на "Хамас" са около 5000 - 6000 палестински затворници да бъдат освободени и то наведнъж с тотално прекратяване на войната. И оставянето на "Хамас"..

публикувано на 22.02.24 в 15:28
Ивайло Пенчев

Бизнесменът Ивайло Пенчев изрази опасение, че е обект на рекет

Бизнесменът Ивайло Пенчев се оплака от ръководството на "София тех парк". Пред БНР той дори изрази съмнения за рекет. "Ние сме си купили от "София тех парк" право на строеж. Построили сме си сградата и се управляваме. "София тех парк" не са ни предложили да извършват някаква услуга, срещу която да им плащаме. Те искат да ни обложат с данък...

публикувано на 22.02.24 в 15:23