Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза в Конгреса на САЩ на фона на бюджетните спорове

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ е изправен пред криза часове след като избегна изчерпване на бюджета и затваряне на федералните служби.

Един от лидерите на дясното крило в Републиканската партия - конгресменът Мат Гец, заяви пред Си Ен Ен, че ще започне процедура за сваляне на своя съпартиец, Кевин Маккарти, от председателския пост в Камарата на представителите. 

За избирането на Маккарти през януари бяха необходими 15 гласувания, тъй като Гец и съмишлениците му държат баланса в Камарата, а не е ясно дали демократите биха подкрепили Маккарти днес и как камарата ще работи без председател.

До бунта в Републиканската партия се стигна, след като снощи - броени часове преди изтичане на срока - председателят Маккарти изостави опитите да прокара временен бюджет с приоритетите на крайната десница и избра компромисен вариант, който получи подкрепа от умерените крила на двете партии и в Камарата, и в Сената.

"Ако някой иска да ме отстрани, защото съм единственият възрастен в тази зала - давайте, но си мисля, че страната ни е по-важна от този пост", заяви Кевин Маккарти.

Президентът Байдън подписа резолюцията, с която на федералното правителство се осигуряват средства за още 45 дни, и по този начин избегна - поне за 6 седмици - сценарий, при който стотици хиляди държавни служители и военнослужещи остават без заплащане, а милиони от по-бедните американци - без социално подпомагане.

Бунтарите в Републиканската партия настояват за увеличаване на средствата за контрол по границите срещу трафика на хора и наркотици и незабавни, драстични съкращения на останалите разходи, за да спре набъбването на 33-трилионния държавен дълг. Друго тяхно искане обаче - това за спиране на финансите за Украйна - намери израз в приетата от Конгреса резолюция.

Байдън предупреди, че Америка не може да си позволи по никакъв начин да спре подпомагането на Украйна. 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл го подкрепи:

"Сигурен съм, че Сенатът ще одобри спешна помощ за Украйна. Едно напълно преодтвартимо затваряне на федералното правителство не просто ще спре, а ще върне назад напредъка ни по тези важни приоритети".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

Партия "Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона..

публикувано на 27.04.24 в 14:39
Кристиан Вигенин

Социалистите определиха листата за евроизборите и водачите в листата за НС

Заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента и бивш външен министър Кристиян Вигенин е водач на листата на социалистите за евроизборите. Това прие на заседание Националния съвет на БСП.  Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Втори в листата за евровота от БСП е депутатът и икономист Румен Гечев. Трети в..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43