Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в Украйна продължават

Украински войници на позиция край Бахмут
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По цялата фронтова линия в Украйна днес се водеха сражения, съобщи генералният щаб в Киев. Руските окупационни сили са предприели безуспешни опити  да си върнат контрола над освободената по-рано Андриевка край Бахмут. Руска атака е била отблъсната и в района на село Макиевка, Луганска област, а в Запорожка област- в района на Новодаривка.

Според Генералния щаб в района на Бахмут руснаците са струпали повече от 10 хиляди души и вероятно се подготвят за нови офанзивни действия.

В същото време от Москва зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Запада, че помагайки на Украйна, тласка света кам Трета световна война.

Според него, ако  Германия снабди Украйна с ракети "Таурус", с които ще може да нанася удари по територията на Русия, то Москва с право ще може да нанесе удари  по германските заводи, в които се произвеждат тези ракети.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е..

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до..

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на НАТО. Русия остава дефинирана като най-голямата и пряка заплаха, Китай – като системно..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30