Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 4% след насилието в Близкия изток

Петролът поскъпва с 4% в началото на търговията в понеделник, тъй като драматичните военни сблъсъци между израелските сили и тези на "Хамас" задълбочиха политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток - регионът, който е източник на близо около една трета от суровия петрол в света.

Към 07.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 3,9% към 87,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,05% към 86,15 долара за барел.

Този ценови ръст на петрола обърна низходящата тенденция от миналата седмица, когато петролът Брент поевтиня с близо 11%, а американският WTI - с над 8%, отбелязвайки най-голям спад от март насам на фона на опасенията относно високите лихви и тяхното негативно въздействие върху световния икономическия растеж и глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Последните събития в Израел не представляват непосредствена заплаха за петролните потоци, но има риск конфликтът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки САЩ и Иран, отбелязва агенция Блумбърг. Всякакви евентуални реакции спрямо Техеран на фона на обвинения от Израел, че той е замесен в атаките, може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия проток, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори.

Войната между Израел и групировката "Хамас" парира очакванията, че Саудитска Арабия ще намали или ще се откаже от доброволното ограничение на производството си с 1 млн. барела на ден, посочват анализаторите на банката Citigroup Inc. Според тях нарастват рисковете, че Израел може да атакува Иран.

Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на ограниченията в доставките след месеци на тяхно прекъсване от ключови производители като Риад и Русия.

Кървавите въоръжени сблъсъци през уикенда идват след месеци на намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран, като доставките на суров петрол от Иран се възстановиха до петгодишен връх с мълчаливата благословия на Америка. При екстремен сценарий Иран може да отмъсти и да се прицели в Ормузкия пролив, ако Ислямската република се окаже притисната в ъгъла. Водният път е от съществено значение за движението на близо 17 милиона барела суров петрол и кондензат всеки ден, отбелязва Блумбърг.

"За да има този конфликт трайно и значимо въздействие върху петролните пазари, трябва да има устойчиво намаляване на доставките или транспорта на петрол. Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с атаката на "Хамас", тогава доставките и износът на петрол от Иран са изправени пред непосредствени рискове от спад", отбелязаха анализатори в банката Commonwealth Bank of Australia, цитирани от Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“...

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25