Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 4% след насилието в Близкия изток

Петролът поскъпва с 4% в началото на търговията в понеделник, тъй като драматичните военни сблъсъци между израелските сили и тези на "Хамас" задълбочиха политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток - регионът, който е източник на близо около една трета от суровия петрол в света.

Към 07.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 3,9% към 87,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,05% към 86,15 долара за барел.

Този ценови ръст на петрола обърна низходящата тенденция от миналата седмица, когато петролът Брент поевтиня с близо 11%, а американският WTI - с над 8%, отбелязвайки най-голям спад от март насам на фона на опасенията относно високите лихви и тяхното негативно въздействие върху световния икономическия растеж и глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Последните събития в Израел не представляват непосредствена заплаха за петролните потоци, но има риск конфликтът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки САЩ и Иран, отбелязва агенция Блумбърг. Всякакви евентуални реакции спрямо Техеран на фона на обвинения от Израел, че той е замесен в атаките, може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия проток, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори.

Войната между Израел и групировката "Хамас" парира очакванията, че Саудитска Арабия ще намали или ще се откаже от доброволното ограничение на производството си с 1 млн. барела на ден, посочват анализаторите на банката Citigroup Inc. Според тях нарастват рисковете, че Израел може да атакува Иран.

Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на ограниченията в доставките след месеци на тяхно прекъсване от ключови производители като Риад и Русия.

Кървавите въоръжени сблъсъци през уикенда идват след месеци на намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран, като доставките на суров петрол от Иран се възстановиха до петгодишен връх с мълчаливата благословия на Америка. При екстремен сценарий Иран може да отмъсти и да се прицели в Ормузкия пролив, ако Ислямската република се окаже притисната в ъгъла. Водният път е от съществено значение за движението на близо 17 милиона барела суров петрол и кондензат всеки ден, отбелязва Блумбърг.

"За да има този конфликт трайно и значимо въздействие върху петролните пазари, трябва да има устойчиво намаляване на доставките или транспорта на петрол. Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с атаката на "Хамас", тогава доставките и износът на петрол от Иран са изправени пред непосредствени рискове от спад", отбелязаха анализатори в банката Commonwealth Bank of Australia, цитирани от Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14