Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула": Призивите да се въздържаме от намеса в конфликта няма да имат ефект

Флагът на "Хизбула" редом с лика на лидера на радикалното ливанско движение Хасан Насрала
Снимка: Ройтерс

Ливанската групировка "Хизбула" обяви, че призивите да се въздържа от намеса в конфликта между Израел и палестинците няма да имат ефект.

Групировката е "напълно готова", но ще допринесе за конфронтацията според плановете си и "когато му дойде времето", поясни заместник-ръководителят ѝ Наим Касем, цитиран от агенция Ройтерс.

От думите му стана ясно, че задкулисни призиви за сдържаност са били получени от "велики сили", ООН и арабски държави.

През последните дни бойци и съюзници на Хизбула влязоха многократно в престрелки по израелско-ливанската граница.

Днес правителството на Нидерландия предупреди гражданите на страната да не пътуват към Ливан.

Междувременно израелски обстрел удари наблюдателен пункт на ливанската армия на границата, посочиха пред Ройтерс три източника от Ливан, след като израелските военни предупредиха за предполагаемо въоръжено проникване, на което казаха, че отговарят с артилерийски огън.

По-късно Израел изключи възможността за нахлуване и на жителите на село близо до границата, които бяха инструктирани да се скрият вкъщи и да заключат вратите и прозорците, им беше казано, че могат отново да излязат.

Сигналът беше подаден в Ханита, на 500 метра от напрегнатата граница и срещу Аалма Ел Чаеб.

Ливанската тежко въоръжена групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, по-късно заяви, че е извършила атаки срещу редица гранични райони в отговор на атаките, извършени от Израел по-рано през деня срещу южноливански градове. В изявлението на военните се казва, че е имало експлозия на съседната гранична ограда, която е леко повредена, посочва Ройтерс.

Ливанските държавни медии съобщиха, че снаряди са паднали близо до Алма ал-Шааб и Дайра, местата на многократни сблъсъци през изминалата седмица, най-смъртоносните на границата, откакто "Хизбула" и Израел водиха брутална едномесечна война през 2006 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва..

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37