Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Имаме програма за управление за следващата година и половина

Премиерът с критики към президентството

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков заяви, че кабинетът има програма за управление за следващата година и половина. Това стана по време на форума "Среща на бизнеса с правителството".

Денков постави акцент върху реформите у нас като на първо място постави правосъдната система, администрацията и образованието.

По думите му, цел на България е и влизането на страната в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие:

"Трябва да увеличим доверието в международен план, защото инвеститорите се интересуват от това! Трябва да стабилизираме политическата система, защото всички инвеститори в момента казват, че ако няма политическа стабилност, за тях това е проблем“

В дългосрочен план едноличното управление не е добро, каза премиерът в отговор на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация. Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол:

"Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме - това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене.  Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна - решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление трябва да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес. Това е Президентството. Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения". 

Новата такса за пренос на руски газ, наложена от България, ще подобри конкуренцията между тръбния и втечнения газ и цели да намали натиска от Русия върху някой правителства и да намали печалбите на "Газпром", коментира премиерът Николай Денков:

"Русия се възползва от това, че има достъп до тръбите и, съответно, пуска газ без съответните такси, което създава нелоялна конкуренция, бих казал спрямо наличните други източници на газ, така че с тази такса, от една страна, връщаме конкуренцията на пазара и ние очакваме не да се повишат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а всъщност да намалим печалбите на "Газпром", да намалим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, за да води войната. И, от друга страна, създаваме и реална конкуренция с другите източници на газ".

Премиерът е "умерен оптимист" за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 година. По думите му, инфлацията в страната се нормализира:

"И има разбиране, че това не е изцяло в ръцете на българското правителство. От друга страна виждате, че инфлацията се успокоява и отново аз съм умерен оптимист, че ако няма значително ескалиране на конфликта в Близкия изток, всъщност, инфлацията ще продължи да пада в България и съответно ние имаме всички шансове, когато се подготвя конвергентния доклад, а това ще бъде февруари, март, април 2024 година, ние да имаме един доста добър доклад, ако вървим по пътя, по който вървим в момента, така че, да, това е напълно реалистично". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21