Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци на борсите

Снимка: Ани Петрова

Спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната вече втора седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ, показва седмичният бюлетин на комисията, предаде БТА. 

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, тази седмица се понижава с 0,87 на сто до 2,208 пункта

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните краставици тази седмица поевтиняват с 9,8 на сто до 1,75 лева за килограм.

Цената на доматите пада със 7 на сто и те се търгуват по 3,18 лева за килограм, на картофите - с 5,4 на сто до 1,22 лева за килограм, на морковите - с 13,8 на сто до 1 лев за килограм. Цената на зрелия лук кромид (внос) остава 1,37 лева за килограм. Зелените чушки се търгуват с 9,1  на сто по-евтино на цена 1,50 лв. за килограм. Поскъпват червените чушки - с 2,6 на сто до 1,99 лева за килограм. Зелето поевтинява с 11,7 на сто до 0,98 лева за килограм.

Ябълките от внос спадат с 2 на сто и се търгуват по 1,96 лева за килограм. Поевтиняват и лимоните - с 11,7 на сто до 2,42 лева за килограм. Цената на бананите се вдига с 1 на сто до 2,90 лева за килограм. С 4,7 на сто поскъпват портокалите и те се купуват по 2,90 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 3 на сто до 2,26 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,1 на сто и се продава по 11,29 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,8 на сто до 17,45 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) отстъпва с 0,9 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,15 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) се повишава - с 0,9 на сто, и то се продава по 2,15 лева за литър.

Пилешкото месо пада с 2,2 на сто и се предлага по 6,55 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,32 лева за брой на едро. 

Цената на ориза се понижава с 3,7 на сто и той се търгува по 3,14 лв. за килограм. Поскъпва лещата - с 2,4 на сто до 4,25 лева за килограм. Зрелият фасул добавя 1,8 на сто и той се търгува по 4,06 лева за килограм. 

Захарта се понижава с 2,8 на сто и се продава по 2,39 лв. за килограм, олиото - с 6,5 на сто и се търгува по 2,89 лв. за литър. Брашното тип 500 поскъпва с 2,2 на сто до 1,42 лева за килограм. Кравето масло (пакетче от 125 грама) губи 4,3 на сто от стойността си и се продава по 2,44 лв. за брой.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет Терзиев заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на обещанията на Румен Гайтански, че той сам ще събори незаконните си постройки до язовир "Искър"...

публикувано на 23.07.24 в 17:05

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце. Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във възпоменателното поклонение по повод 82-рата годишнина от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров:..

публикувано на 23.07.24 в 16:41

Община Севлиево отпусна 5 хил. лева за пострадалите от пожарите в Болярово

Община Севлиево отпусна финансова помощ за пострадалите от опустошителните пожари в Болярово. Средствата са в размер на 5 хиляди лева. Според финансовите си възможности Община Севлиево помага на домакинствата за преодоляване на последствията от огнената стихия, обхванала селища в община Болярово. От администрацията в Севлиево..

публикувано на 23.07.24 в 16:36
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

600 страници е съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

Съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен е 600 страници.  Административният съд отложи с един ден изслушването на вещите лица, за да се запознаят страните със заключенията на експертите. Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на..

публикувано на 23.07.24 в 16:26
Служебния министър на отбраната Атанас Запрянов в НС.

Запрянов: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на отбраната отговаря, че при изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за..

публикувано на 23.07.24 в 16:14
Лятната школа

Над 120 деца се забавляват в лятната школа "Ваканция в музея" в Смолян

Над 120 деца участват в лятната школа "Ваканция в музея", организирана от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Лятната школа е под наслов "Научи българското", а децата са на възраст от 5 до 12 години от цялата страна, дори и от чужбина . И вече втора седмица са в музея на полудневни занимания.  Интересът към лятната..

публикувано на 23.07.24 в 16:13

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Югозападния университет в Благоевград. По думите му програмата помага на директорите да преодолеят..

публикувано на 23.07.24 в 15:59