Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2200 дка треви и храсти и няколко сгради са изгорели през почивните дни в Ловешко

Снимка: БТА

В област Ловеч през двата почивни противопожарните служби са гасили близо 50 пожара. Изгорели са над 2200 дка сухи треви и храсти, къща и други сгради. Няма пострадали хора. 

Край Ябланица огънят е унищожил седем сгради с различно предназначение и неустановена собственост и около 900 дка сухи треви и храсти. 

В троянското село Дебнево е изгоряла къща, но са спасени други три сгради.

За двата пожара с нанесени материални щети са образувани досъдебни производства, а причините за възникването им се изясняват.

През двата почивни дни на територията на областта са регистрирани още 47 пожара без нанесени материални щети. При тях са изгорели над 1300 дка сухи треви и храсти. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антиислямски протест в Белфаст, 3 август 2024 г.

Десетки арести на крайнодесни демонстрации във Великобритания

Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания. Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие...

публикувано на 04.08.24 в 07:49

Протест в Свищовско заради безводието

На протест се очаква да излязат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират след час пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за..

публикувано на 04.08.24 в 07:43

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари,..

публикувано на 04.08.24 в 07:37

В Пловдив продават пъпеш Юбари, за да направят фонтан - ябълка

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев днес ще реализира една уникална своя идея. Той и скулпторът Цвятко Сиромашки от години следват общата си  мечта - да направят в Пловдив фонтан – ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.  Сега, тази кауза  ще бъде подпомогната от продажбата чрез търг на рядък сорт пъпеш,..

публикувано на 04.08.24 в 07:24

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10