Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор в еврозоната се свива с бързи темпове

Снимка: архив

Дейността в частния сектор в еврозоната се е понижила с най-бързия си темп от близо три години заради резкия спад на придобиванията на фона на все по-мрачните икономически перспективи, предаде ДПА. 

Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка (HCOB) е бил 46,5 пункта през октомври и съответства на първоначалните прогнози. Това се посочва в окончателните резултати  от проучването на мениджърите по доставките на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), публикувано днес. Показателят се е понижил спрямо 47,2 пункта през септември, като това е най-големият спад от близо три години. Свиването в равнищата на заводското производство съответства на регистрираните нива през септември, докато секторът на услугите е отчел по-сериозен спад.

Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите е намалял до 32-месечен минимум от 47,8 пункта през октомври в съответствие с първоначалните прогнози, спрямо 48,8 пункта през септември. Резултатът остава под неутралните 50 пункта за трети пореден месец.

Новите поръчки, както за стоки, така и за услуги, са спаднали в най-бърз си темп от май 2020 г. Поръчките от чужбина са регистрирали едно от най-значителните си понижения от 2014 г., откакто има налични данни.

Поради по-малкия натиск върху производствения капацитет компаниите са преустановили набирането на персонал. В резултат на това заетостта е била в застой,  с което се слага край на продължилото 32 месеца създаване на нови работни места.

Бизнес доверието продължава да е слабо въпреки лекото подобрение спрямо септемврийския 10-месечен минимум.

Темпът на растеж на оперативните разходи е бил под отчетения през септември 4-месечен максимум. Инфлацията на производствените цени е била най-ниската от февруари 2021 г.

С изключение на Испания са регистрирани спадове във всички страни в еврозоната. Германия и Франция са продължили рязкото свиване, а Италия е регистрирала най-големия спад от повече от година.

Отразявайки спадовете както в производството, така в услугите, германският частен сектор се е свил за четвърти пореден месец през октомври. Окончателният композитен индекс на Хамбургската търговска банка се е понижил до 45,9 пункта през октомври спрямо 46,4 пункта през септември. Предварителната прогноза бе за 45,8 пункта. Индексът в сектора на услугите се е свил от 50,3 пункта през септември и първоначалната прогноза за 48 пункта.

Френският частен сектор е показал леки признаци на подобрение след септемврийското свиване на дейността, което е било най-голямото от около три години. Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка е бил 44,6 пункта през октомври или  малко над септемврийския 34-месечен минимум от 44,1 пункта. Предварителната прогноза бе за 45,3 пункта. Индексът в сектора на услугите е бил 45,2 пункта през октомври спрямо 44,4 пункта през септември и прогнозата за 46,1 пункта.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка в италианския частен сектор е спаднал до едногодишен минимум от 47 пункта спрямо 49,2 пункта през предходния месец. Индексът за бизнес дейността в сектора на услугите е бил 47,7 пункта спрямо 49,9 пункта през септември. 

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка в испанския частен сектор е бил 50 пункта спрямо 50,1 пункта през септември. Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите е бил 51,1 пункта през октомври, което е растеж спрямо 50,5 пункта през предходния месец.

"Като цяло брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се понижи през четвъртото тримесечие", каза главният икономист на Хамбургската търговска банка Сайръс де ла Рубия. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева. Седем досъдебни производства за търговия..

публикувано на 13.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София. Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. През юни предстоят още две класирания, след които..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В. Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт,..

публикувано на 13.05.24 в 12:10
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38