Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Средна избирателна активност на втория тур - 36,87%, през 2019-а - 42,1%

Снимка: БГНЕС

36,87 процента е средната за страната избирателната активност към 20:00 часа на втория тур на местните избори вчера, сочат данните на Централната избирателна комисия.

За сравнение - на втория тур на миналите местни избори през 2019 година тя е била 42,1 на сто.

Ето и данни за избирателната активност по общини, където се проведоха балотажи за избор на кмет:

Благоевград - 43,13%;

Варна - 30,65%;

Велико Търново - 30,81%;

Видин - 32,21%;

Габрово - 25,01%;

Добрич - 24,34%;

Кюстендил - 44,44%;

Ловеч - 36,62%;

Пазарджик - 34,39%;

Плевен - 31,89%;

Пловдив - 24,44%;

Разград - 34,95%;

Русе - 21,03%;

Силистра - 38,49%;

Сливен - 31,82%;

Смолян - 40,48%;

София - 34,64%;

Хасково - 35,93%;

Шумен - 28,54%.


Кои са избраните кметове:

При районните кметове в София - общо 22-ма избирахме на балотажа вчера.

Кандидатите на местната коалиция ПП-ДБ-"Спаси София" печелят кметски места в 17 от районите на столицата, като бяха в директен двубой с кандидати на местна коалиция ГЕРБ-СДС:

Това са: в "Красно село" - Цвета Николаева, която победи на балотажа Румен Русев, в "Люлин" - Георги Тодоров, който надделя над Милко Младенов, в "Подуяне" Кристиян Христов победи Петър Митев, в "Сердика" - Момчил Даскалов победи Тодор Кръстев, в "Лозенец" - Константин Павлов пребори Анжелина Тотева, в "Младост" - Ивайло Кукурин победи Юлиян Пейчев, във "Възраждане" - Станислав Илиев победи Савина Савова, в "Овча купел" Ангел Стефанов победи Борислав Тодоров, в "Оборище" Георги Кузмов надделя над Йоанна Драгнева, в "Красна поляна" Димитър Петров победи Иван Чакъров, във "Витоша" - Зарко Клинков пребори Теодор Петков, в "Илинден" - Емил Бранчевски, който се изправи срещу Иван Божилов, в "Изгрев" - Делян Георгиев, който победи Диян Стаматов, в "Искър" Ясен Русев надделя над Ивайло Цеков, в "Слатина" Георги Илиев победи Борислав Борисов, във "Връбница" Румен Костадинов надделя над Младен Младенов, а в "Кремиковци" - Лилия Донкова победи Борис Петров.


Трима са районните столични кметове, спечелили на втори тур, издигнати от местна коалиция ГЕРБ-СДС:

Те са в "Надежда" - Димитър Димов, който победи Румен Димитров от местна коалиция ПП-ДБ-"Спаси София", в "Панчарево" - Евгения Алексиева, която надделя над независимия Николай Гюров, и в Банкя - Рангел Марков, който спечели срещу Антон Бранков от "Възраждане".

В Район Студентски победител стана независимият Петко Горанов, който спечели срещу Еней Енчев от местна коалиция ПП-ДБ-"Спаси София". В район Нови Искър кмет ще е също независимият Владислав Владимиров, който победи Даниела Райчева от местна коалиция ГЕРБ-СДС.

А резултатите за останалите областни градове, където имаше балотаж вчера, при 100 процента обработени протоколи на СИК в общинските комисии, са:

Кметските позиции, които печели ГЕРБ, са седем - в Габрово – Таня Христова, която победи на втория тур Даниел Петров от "Възраждане", в Плевен - Валентин Христов, който надделя над Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, в Пловдив - Костадин Димитров, който победи Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ.

В Сливен – кмет отново ще е Стефан Радев, който беше на балотажа срещу Пламен Стоянов от "Пряка демокрация", а в Смолян - отново Николай Мелемов, който победи Стефан Сабрутев от Движение "Нашият град", а в Хасково – Станислав Дечев, който победи независимия Николай Ставрев.

Във Велико Търново печели Даниел Панов, който надделя над кандидата на коалиция ПП-ДБ Йордан Терзийски.

Издигнати от местни коалиции на ПП-ДБ кандидати са избрани за кметове, освен в столицата, също в Благоевград - Методи Байкушев, който победи на втория тур издигнатия от инициативен комитет Илко Стоянов, във Варна - Благомир Коцев, който спечели срещу Иван Портних от ГЕРБ, и в Пазарджик победи Петър Куленски срещу Тодор Попов от местна коалиция "Новото време".

В Шумен печели Христо Христов от "БСП за България" срещу Георги Колев от ГЕРБ, а в Русе ще има нов мандат за Пенчо Милков – от местна коалиция "БСП за България", който надделя над Иван Иванов от ГЕРБ.

Във Видин кмет отново ще бъде Цветан Ценков от СДС-НДСВ-"Новото време", който победи Александър Матеев от ГЕРБ.

В Добрич кмет ще е Йордан Йорданов – местна коалиция ДБГ, който се изправи на балотажа срещу Красимир Николов от ГЕРБ.

В Кюстендил спечели Огнян Атанасов, издигнат от партия на зелените срещу Петър Паунов от местната коалиция ГЕРБ, а в Ловеч - Страцимир Петков от "Има такъв народ", който победи кандидата на ГЕРБ-СДС Валентина Недялкова.

В Разград кмет става Добрин Добрев - независим, който победи Мирослав Грънчаров от коалиция ПП-ДБ, в Силистра спечели независимият Александър Сабанов срещу кандидата на ГЕРБ Ивелин Иванов.

Равносметката след проведените два тура на местните избори за основните играчи на политическата сцена – ГЕРБ печели кметските места в 13 областни града, в шест от които – на първия тур.

Коалицията ПП-ДБ е победител в 4 областни града, включително в знаковите София и Варна, а БСП за България печели в Шумен и Русе, като към резултата може да се причисли и подкрепата ѝ за победилите независими кандидати в Разград и Силистра.

За първи път от 18 години столицата не е с кмет от ГЕРБ. В сравнение с предишните местни избори през 2019 година, БСП също взе четири областни града, а ГЕРБ победи в 17 – с нейни или подкрепени от партията кандидати.

Само две от всички 191 общински избирателни комисии все още не са донесли в ЦИК документацията си след балотажа, като крайният срок е утре вечер, след което се прави повторно въвеждане на данните.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58