Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Средна избирателна активност на втория тур - 36,87%, през 2019-а - 42,1%

Снимка: БГНЕС

36,87 процента е средната за страната избирателната активност към 20:00 часа на втория тур на местните избори вчера, сочат данните на Централната избирателна комисия.

За сравнение - на втория тур на миналите местни избори през 2019 година тя е била 42,1 на сто.

Ето и данни за избирателната активност по общини, където се проведоха балотажи за избор на кмет:

Благоевград - 43,13%;

Варна - 30,65%;

Велико Търново - 30,81%;

Видин - 32,21%;

Габрово - 25,01%;

Добрич - 24,34%;

Кюстендил - 44,44%;

Ловеч - 36,62%;

Пазарджик - 34,39%;

Плевен - 31,89%;

Пловдив - 24,44%;

Разград - 34,95%;

Русе - 21,03%;

Силистра - 38,49%;

Сливен - 31,82%;

Смолян - 40,48%;

София - 34,64%;

Хасково - 35,93%;

Шумен - 28,54%.


Кои са избраните кметове:

При районните кметове в София - общо 22-ма избирахме на балотажа вчера.

Кандидатите на местната коалиция ПП-ДБ-"Спаси София" печелят кметски места в 17 от районите на столицата, като бяха в директен двубой с кандидати на местна коалиция ГЕРБ-СДС:

Това са: в "Красно село" - Цвета Николаева, която победи на балотажа Румен Русев, в "Люлин" - Георги Тодоров, който надделя над Милко Младенов, в "Подуяне" Кристиян Христов победи Петър Митев, в "Сердика" - Момчил Даскалов победи Тодор Кръстев, в "Лозенец" - Константин Павлов пребори Анжелина Тотева, в "Младост" - Ивайло Кукурин победи Юлиян Пейчев, във "Възраждане" - Станислав Илиев победи Савина Савова, в "Овча купел" Ангел Стефанов победи Борислав Тодоров, в "Оборище" Георги Кузмов надделя над Йоанна Драгнева, в "Красна поляна" Димитър Петров победи Иван Чакъров, във "Витоша" - Зарко Клинков пребори Теодор Петков, в "Илинден" - Емил Бранчевски, който се изправи срещу Иван Божилов, в "Изгрев" - Делян Георгиев, който победи Диян Стаматов, в "Искър" Ясен Русев надделя над Ивайло Цеков, в "Слатина" Георги Илиев победи Борислав Борисов, във "Връбница" Румен Костадинов надделя над Младен Младенов, а в "Кремиковци" - Лилия Донкова победи Борис Петров.


Трима са районните столични кметове, спечелили на втори тур, издигнати от местна коалиция ГЕРБ-СДС:

Те са в "Надежда" - Димитър Димов, който победи Румен Димитров от местна коалиция ПП-ДБ-"Спаси София", в "Панчарево" - Евгения Алексиева, която надделя над независимия Николай Гюров, и в Банкя - Рангел Марков, който спечели срещу Антон Бранков от "Възраждане".

В Район Студентски победител стана независимият Петко Горанов, който спечели срещу Еней Енчев от местна коалиция ПП-ДБ-"Спаси София". В район Нови Искър кмет ще е също независимият Владислав Владимиров, който победи Даниела Райчева от местна коалиция ГЕРБ-СДС.

А резултатите за останалите областни градове, където имаше балотаж вчера, при 100 процента обработени протоколи на СИК в общинските комисии, са:

Кметските позиции, които печели ГЕРБ, са седем - в Габрово – Таня Христова, която победи на втория тур Даниел Петров от "Възраждане", в Плевен - Валентин Христов, който надделя над Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, в Пловдив - Костадин Димитров, който победи Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ.

В Сливен – кмет отново ще е Стефан Радев, който беше на балотажа срещу Пламен Стоянов от "Пряка демокрация", а в Смолян - отново Николай Мелемов, който победи Стефан Сабрутев от Движение "Нашият град", а в Хасково – Станислав Дечев, който победи независимия Николай Ставрев.

Във Велико Търново печели Даниел Панов, който надделя над кандидата на коалиция ПП-ДБ Йордан Терзийски.

Издигнати от местни коалиции на ПП-ДБ кандидати са избрани за кметове, освен в столицата, също в Благоевград - Методи Байкушев, който победи на втория тур издигнатия от инициативен комитет Илко Стоянов, във Варна - Благомир Коцев, който спечели срещу Иван Портних от ГЕРБ, и в Пазарджик победи Петър Куленски срещу Тодор Попов от местна коалиция "Новото време".

В Шумен печели Христо Христов от "БСП за България" срещу Георги Колев от ГЕРБ, а в Русе ще има нов мандат за Пенчо Милков – от местна коалиция "БСП за България", който надделя над Иван Иванов от ГЕРБ.

Във Видин кмет отново ще бъде Цветан Ценков от СДС-НДСВ-"Новото време", който победи Александър Матеев от ГЕРБ.

В Добрич кмет ще е Йордан Йорданов – местна коалиция ДБГ, който се изправи на балотажа срещу Красимир Николов от ГЕРБ.

В Кюстендил спечели Огнян Атанасов, издигнат от партия на зелените срещу Петър Паунов от местната коалиция ГЕРБ, а в Ловеч - Страцимир Петков от "Има такъв народ", който победи кандидата на ГЕРБ-СДС Валентина Недялкова.

В Разград кмет става Добрин Добрев - независим, който победи Мирослав Грънчаров от коалиция ПП-ДБ, в Силистра спечели независимият Александър Сабанов срещу кандидата на ГЕРБ Ивелин Иванов.

Равносметката след проведените два тура на местните избори за основните играчи на политическата сцена – ГЕРБ печели кметските места в 13 областни града, в шест от които – на първия тур.

Коалицията ПП-ДБ е победител в 4 областни града, включително в знаковите София и Варна, а БСП за България печели в Шумен и Русе, като към резултата може да се причисли и подкрепата ѝ за победилите независими кандидати в Разград и Силистра.

За първи път от 18 години столицата не е с кмет от ГЕРБ. В сравнение с предишните местни избори през 2019 година, БСП също взе четири областни града, а ГЕРБ победи в 17 – с нейни или подкрепени от партията кандидати.

Само две от всички 191 общински избирателни комисии все още не са донесли в ЦИК документацията си след балотажа, като крайният срок е утре вечер, след което се прави повторно въвеждане на данните.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген.  Първоначално се съобщаваше за човек, който стреля по множество хора. В крайна сметка..

публикувано на 14.07.24 в 18:37