Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на гала-турнето на Софийската опера с послание: "България поздравява Турция: Честита стогодишнина на Републиката!"

Среща в Анкара под наслов: "Културата и образованието - мост между България и Турция"

2
На срещата "Културата и образованието – мост между България и Турция" в националния пресклуб на БТА в Анкара - 7 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

"Културата и образованието - мост между България и Турция" - под този наслов се състоя среща в Националния пресклуб на БТА в Анкара с участието на генералния директор на БНР Милен Митев. 

Митев е сред специалните гости на гастрола на Софийската опера по случай 100-годишнината на Турската република, който се провежда под патронажа на първите дами Десислава Радева и Емине Ердоган. 

“Архивите на БТА пазят съобщения от паметни за Турция дни, когато се поставят основите на турската република“ каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на срещата "Културата и образованието – мост между България и Турция". 

Посланикът на Република България в Анкара Н. Пр. Ангел Чолаков посочи, че "културната дипломация е една от най-мощните ракети носители на нашата външна политика" и определи предстоящите спектакли на Софийската опера на “Тоска“ от Пучини на 8-и ноември в Анкара и на 11-и ноември в Истанбул като "кулминация на един амбициозен сезон на България в Турция". 

“Любовта на Мустафа Кемал Ататюрк към операта даде повод на друг държавник - посланик Ангел Чолаков да организира сам това гостуване, да привлече и да мобилизира и Министерството на културата, и двата театъра в Анкара и Истанбул да дадат своето щедро гостоприемство“ каза режисьорът и директор на Националния ни оперен театър акад. Пламен Карталов.

“Ако политиката понякога ни разделя, то културата винаги има силата да ни обединява! За мен е чест да бъда гост на това събитие. Много съм горд също така, че през годините Българското национално радио също е допринасяло за скрепяване на връзката между българския и турския народ. Турските емисии на БНР са се сблъсквали с различни препятствия от политически и икономически характер. За щастие, желанието на колегите да предоставяме пълна информация на всички езици, майчини за хората, живеещи в България, и за нашите сънародници по света, в крайна сметка надделява. Днес продължаваме да имаме както ефирни емисии, така и интернет новини на турски език. През настоящата година възстановихме и друга инициатива – записи на музикални произведения, част от фолклора на турската етническа група в България. Млади инструменталисти и певци изсвириха и изпяха в нов, съвременен аранжимент традиционни песни, част от културата на турската общност в България. Обмисляме да продължим този проект и с издаването на тази музика, защото ние също вярваме в силата на културата за подобряване на връзките между народите и в това, че културата е един от най-добрите пътища, по които да вървим заедно", посочи генералният директор на БНР Милен Митев.

В срещата участваха още ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков, председателят на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане д-р Юксел Йозкале,диригентът Сунай Муратов и оперните певци Габриела Георгиева и Мартин Илиев.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35