Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата, МВР и НАП с акция "скъпа кола"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата, МВР и НАП започват проверки на системни нарушители на пътя. Ще се установява произходът на средствата на собственици и ползватели на луксозни автомобили, за които има данни, че са от нерегламентирана дейност, съобщиха от държавното обвинение.

Новината за поредната акция срещу скъпи и бързи автомобили идва след работно съвещание на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и изпълнителния директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов. На срещата са били набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата. Според тримата, е необходим институционален отговор на водачите, които целенасочено демонстрират явно неуважение към обществото и законоустановените правила, включително разпространявайки снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост, уточняват от държавното обвинение.

Като използва системата на "Пътна полиция" и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенцията "Пътна инфраструктура",  в кратки срокове МВР да изготви база данни на шофьори - рецидивисти на пътя, а прокурорите от районните прокуратури в страната,  органите на "Пътна полиция" - МВР и районните инспектори незабавно да идентифицират водачите на моторни - превозни средства, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба - са първите задачи, набелязани на работното съвещание при Борислав Сарафов.

На зачестилите случаи на катастрофи, причинени от водачи на автомобили с неустановен произход на средствата за придобиването им, пък ще се отговори проактивно -  с извършване на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност, допълват от прокуратурата.

Именно с бърз и скъп автомобил, по отношение, на който има сериозни съмнения с какви пари е закупен, 24-годишният Начо Пантелеев причини катастрофата, в която в събота загина футболният треньор Ферарио Спасов. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апелативните магистрати в Бургас решиха - Биляна Петрова излиза от затвора

Апелативните магистрати в Бургас освободиха предсрочно от затвора Биляна Петрова – бивш заместник-кмет на столичния район "Младост", която излежаваше петгодишна присъда в Сливенския затвор за искане на подкуп, заедно с Десислава Иванчева. Остатъкът от наказанието ѝ ще бъде условно изтърпян. Бургаският Апелативен съд не е уважил протеста на..

публикувано на 12.08.24 в 16:42

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис. По случая няма задържани. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 16:31
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско

Пожар гори в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино, област Кюстендил. В момента се извършват действия по локализирането му от служители на териториални поделения на Югозападното държавно предприятие  (ЮЗДП), съобщава БТА. Пожарът е възникнал в ранния следобед днес. На място са екипи на Държавното горско стопанство "Невестино", както и..

публикувано на 12.08.24 в 16:31

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана. „Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие В сравнение с първото тримесечие на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия.  Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия Няма опасност пожарът в Република Северна..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия

Руският президент Владимир Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия. В момента той ръководи заседание, посветено на трансграничната операция. Според Путин, Украйна се опитва да подкопае руската стабилност с нахлуването си в южната част на страната, но няма да успее. "Загубите на украинските..

публикувано на 12.08.24 в 15:16