Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата Мария Оряшкова сложи край на спортната си кариера

Снимка: Sportal.bg

Световната и европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова прекрати спортната си кариера. 

"Оттеглям се от спорта. Не събрах смелост да го направя на тепиха, да изляза и да оставя екипа си там", сподели през сълзи тя пред NOVA. 

Оряшкова е десеткратна европейска и шесткратна световна шампионка по самбо. Тренира още джудо, сумо и борба. Има в кариерата още 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства.

Спортната ѝ кариера започва в Панагюрище, благодарение на нейния откривател – световният шампион по самбо Иван Нетов. 

Оряшкова е и треньор на деца в клуб „Челопеч".


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Димитрова

Весела Димитрова: Надявам се на ЕП да покажем стабилна игра, която да е предпоставка за по-високи цели на Олимпиадата

Националният отбор по художествена гимнастика – ансамбъл (жени), е на лагер на „Спортпалас“ преди европейското първенство, което започва в Будапеща. Момичетата на Весела Димитрова и на Ясена Стойнева днес направиха последната си тренировка край морето, преди утре да отпътуват за столицата на Унгария.  В Будапеща Камелия Петрова, Маргарита..

публикувано на 22.05.24 в 15:35
Цървена звезда спечели Купата на Сърбия

Цървена звезда взе и Купата на Сърбия

Шампионът на Сърбия Цървена звезда завърши сезона с дубъл, след като спечели и Купата на сърбия. Във финала, който се игра на стадион “Лагатор” в Лозница, футболистите от Белград победиха с 2:1 над Войводина и взеха трофея за четвърти пореден път. Звезда излезе напред в резултата в 37-ата минута с гол на Мирко Иванич, а в 66-ата Урош Спаич..

публикувано на 22.05.24 в 06:48
Канада победи с 4:3 Чехия

Канада срази Чехия след продължение

Дилан Козънс вкара победния гол за Канада при успеха с 4:3 след продължение срещу домакина Чехия в мач от група "А" на Световното първенство по хокей на лед. Така канадците завършиха първата фаза на шампионата със седем поредни успеха. Центърът на Бъфало се разписа за втори път в двубоя и за общо осми в турнира, в който е водещ реализатор...

публикувано на 22.05.24 в 06:41
Маурисио Почетино

Маурисио Почетино напусна Челси

Маурисио Почетино напусна Челси по взаимно съгласие, съобщиха от английския футболен клуб. Аржентинецът изкара само един сезон като мениджър на "сините" и имаше слаба кампания, в която не успя да си осигури класиране за предварителните кръгове на Шампионската лига. Лондончани завършиха на шесто място в класирането и загубиха финала в турнира..

публикувано на 22.05.24 в 06:39

Пирин и Хебър запазиха интригата

Пирин направи равенство 0:0 с гостуващия Хебър в мач от 34-ия кръг от Първа лига. След близо 18 минути игра Йоан Н'зи напредна и стреля, но вратарят Максим Ковальов изби топката без особени проблеми. До края на първата част двата отбора продължиха да действат предпазливо и не се стигна до никакви други възможности за гол. В 58-ата минута Йоан Н'зи..

публикувано на 21.05.24 в 23:01
Йордан Александров

Йордан Александров: Ако си изиграя съчетанията имам шанс за финал

13 състезатели ще представят България на световната купа поспортна гимнастика., която ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Отличията ще си оспорват над 130 състезатели от рекординет 37 държави. Бъгария при жените ще бъде водена от европейската вицешампионка Валентина Георгиева, а при мъжете от опитния Йорда..

публикувано на 21.05.24 в 21:14
Лесен успех за треньора на Локомотив Краси Балъков.

Локомотив (София) остава в елита

Локомотив София победи с 3:0 като гост Берое и си осигури участие в Първа лига и през следващия сезон. Столичани със сигурност ще завършат сезона rизвън последните 3 места, след като вече имат актив от 36 точки. Столичани бяха много по-активни и поведоха в резултата след само четвърт час игра чрез Кевин Маи. Енцо Еспиноса подаде неточно от тъч към Хуан..

публикувано на 21.05.24 в 20:48