Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затруднения в движението в някои региони заради снеговалежите

| обновено на 26.11.23 в 05:01
Автор:
Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Усложнява се обстановката по пътищата в Североизточна България.

Движението в област Разград е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж и намалена видимост, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В област Шумен за всички автомобили в двете посоки е затворен и пътят Смядово-Велики Преслав поради паднали дървета на пътното платно, както и пътят от Радко Димитриево до граница ОПУ Варна поради лоша видимост и снегонавяване.

До 10 часа сутринта са затворени пътят Шумен-Бургас до границата с област Бургас и републиканският път от Силистра до Лесово в участъка от км 108 - кръгово кръстовище с пътя Русе-Варна - до границата ОПУ Силистра. Движението се контролира от пътна полиция.

Остава затворен и Троянският проход поради снегонавяване и паднали дървета.

Движението през "Ришки" проход е ограничено в двете посоки за ТИР-ове над 12 тона поради аварирали тежкотоварни камиони на пътното платно. Движението се пренасочва през Котленски проход и се регулира от "Пътна полиция".

Възстановено е движението в двете посоки на АМ "Тракия", но само за леки коли. Тежкотоварните изчакват на място.

По пътищата Русе-Велико Търново и Русе-Шумен, както и Долни Дъбник-Златна Панега също е наложено ограничение за камиони над 12 тона поради снегопочистване. 

Мярката важи и през проходите "Превала" и "Рожен"  за ТИР-ове с ремаркета и полуремаркета.

Затворен за всички автомобили е Проходът на Републиката поради множество паднали дървета.

Заради силния сняг са блокирани пътища и в Западна България. Ограничено е движението на всички автомобили по АМ "Струма" в посока Благоевград до 10-ия км поради силния снеговалеж и снегонавявания. Водачите изчакват на място. В посока Перник е ограничено движението на тежкотоварните камиони.

Временно движението по автомагистрала "Струма" в посока Перник е ограничено за МПС над 12 тона поради снеговалеж. Движението за леките автомобили е проходимо в посока Перник. Тежките изчакват на място.

Временно движението по пътя град Шипка-село Шейново е ограничено за всички моторни превозни средства поради силен снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въведен е обходен маршрут по пътя град Шипка-Казанлък и по пътя Казанлък-село Дунавци.


Закъсал ТИР с македонска регистрация е блокирал движението на автомагистрала „ Струма”. 

Камионът е с неподходящи за сезона гуми и е аварирал между втори и трети тунел в посока София, съобщи директорът на ОПУ – Перник Емилия Ваклинова. Правят се опити тежкият автомобил да бъде изтеглен, за да се отпуши трафикът и да могат машините, които са попаднали в тапата, да изчистят платното. По-рано вчера проблеми е имало и в посока Перник, съобщиха водачи. Усложнена е пътната обстановка в целия регион. Машините едва насмогват да изчистят шосетата, а снегът продължава да вали. На територията на община Перник пътищата са проходими при зимни условия. Техниката е на терен, казаха от общината. Екипи на пожарната и аварийно- спасителният отряд работят по премахването на паднали клони в различни райони на общината.

Ограничени за камиони над 12 тона са участъци от трите магистрали, достигащи София. Заради силния снеговалеж и протичащото почистване ТИР-овете не могат да се движат между пътен възел Бобошево и столицата на Струма, и в двете посоки между Пловдив и София на "Тракия" и от Ботевград до София по "Хемус". Тежкотоварният трафик е ограничен и в посока Благоевград на магистрала "Струма", както и в цяла Северозападна България. 

По-рано вчера снеговалежите доведоха до проблеми при преминаването през прохода Петрохан и някои други пътища в Монтанска област, които впоследствие бяха почистени.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в посока София от пътен възел "Долна Диканя" до София на автомагистрала "Струма" поради силен снеговалеж и почистване, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Необходимо е водачите изчакват на място, като спазват указанията на служителите на "Пътна полиция".​ Същото е ограничението и в двете посоки​ по автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до София и по автомагистрала "Хемус" от Ботевград до София

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона и в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин поради силен снеговалеж и снегонавявания. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в Северозападна България. ​Ограничен е тежкотоварният трафик в посока Благоевград на автомагистрала "Струма" поради снеговалеж и почистване. Временно движението по пътя Царево - Лозенец се осъществява двупосочно в едната лента поради катастрофа.

Възстановено е движението при километър 14 в посока Варна на автомагистрала "Хемус". В ранния следобед то беше временно ограничено за отстраняване на аварирал тежкотоварен автомобил.

Три ТИР-а, които са авирали при местността Черна нива, затрудняват движението по пътя Дупница - Кюстендил, сигнализираха водачи, пътували по направлението след 18 ч. Камионите са спрели в дясното платно на разстояние около 50 м. един от друг. Обвазувала се е дълга колона от изчакващи автмобили, а камионите пречат и на почистващите снегорини. Край Кюстендил в момента вали мокър сняг, като през вечерните часове валежът е започнал да се усилва.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на столицата през зимата. На терен са 171 снегопочистващи машини. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина „Панчарево“, „Витоша“, „Банкя", кв. Горна баня“, както и на пътните платна на Южната дъга. 

Пътищата в природен парк „Витоша“ - „Драгалевци“ - хижа Алеко и „Бояна“ - местност Златни мостове са опесъчени.

Продължава разпръскването на смеси против заледяване на пътната настилка по  част от улиците на район „Триадица“. Следят се и нивата на язовирите, които се намират на територията на общината. 10 екипа на дирекция“ Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването ще останат на терен през нощта.

Водачите да карат със скорост, съобразена с пътната обстановка, както и да спазват дистанция,  призовават от Столичната община.

30 машини се включиха в почистването на снега в област Монтана и пътищата вече са проходими при зимни условия. Вчера сутринта за няколко часа бе спряно движението на околовръстния път край Монтана. С помощта на Гражданска защита бяха изтеглени закъсали ТИР-ове. Към обяд над равнинната част на региона заваля дъжд. 

На прохода „Петрохан“, с малки прекъсвания, цял ден валя сняг. Натрупаната снежна покривка е над 20 сантиметра. 4 машини почистват и опесачават пътя през прохода. С настъпване на вечерта температурите се понижиха и на места е възможно да се получи заледяване. Шофьорите да са изключително внимателни и да се движат със скорост, съобразена с пътната обстановка, препоръчват от Областно пътно управление. 

Предупреждения за опасно време вчера бяха са в сила за цяла България. Най-висока степен на опасност - червен код - беше обявена за целите Ловешка и Габровска област, за планинските части на областите Велико Търново, Враца и Монтана, и за почти цялата Русенска област. 

Снегопочистващата техника на територията на Ямболска област е в готовност за разчистване на републиканската пътна мрежа, осигурени са и достатъчно количества инертни материали. Обстановката е спокойна. Почти през  целия ден в региона валя дъжд. Няма заледени участъци дори и в планинските райони на общините Елхово и Болярово, тъй като температурите и там остават над нулата. Директорът на областното пътно управление инж. Галин Костов уточни, че в готовност за разчистване са 59 машини, 13 от които за 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“. Осигурени са и достатъчно количества инертни материали на опорните пунктове:

За днес червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост, надхвърляща 100 километра час. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.   

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен. В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на..

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22