Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоловски: Над 6100 киберинцидента в публичната сфера от началото на годината

Александър Йоловски
Снимка: egov.government.bg

Над 6100 киберинцидента в публичната сфера отчете министърът на електронното управление Александър Йоловски за периода от началото на тази година. 

Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна тема, подчерта Йоловски. Той участва в представянето на Проект "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите-членки".

"Непрекъснатото развитие на технологиите, включително изкуствен интелект, включително машинно обучение, самите киберпрестъпници, лошите използват тези технологии, за да правят анаките си по-сложни и по-трудни за откриване и по-трудни за заобикаляне. Разбира се, изследователите в областта на киберсигурността, експертите, тези, които работят за защита, също могат да използват достиженията на тези нови технологии, за да правят защитата много по-успешна, така че да се противопоставяме всички на киберпрестъпниците. И, разбира се, тук темата за човешката грешка продължава да бъде водеща".

Български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер до 120 000 лева, с които да подобрят киберсигурността си, обяви министърът. Общо по програмата ще се предоставят около 4 милиона лева.

"В целите, които ние си поставяме като държава, които цели са общи за всички държави-членки на Европейския съюз, е записано, че до 2030 г. предприятията в България трябва да използват множество услуги, облачни, базирани на изкуствения интелект, на големи данни. Съвсем скоро в тези цели се добавят и цели, свързани с киберсигурността, а всички ние знаем, че понякога тези инвестиции са трудни. Затова, дори и малките стъпки, които се правят, са от изключително значение".

Конкретният проект е свързан с разгръщането на мрежата от национални координационни центрове. Той е важен, защото споделянето на информация в тази област е основен компонент за самата киберсигурност. Министър Йоловски подчерта, че нито една стратегия за киберсигурност не трябва да пропуска не само инвестициите в услуги и оборудване, но и инвестициите в хора.

"Споделянето на информация е ключът към успеха. Домиращата парадигма в сигурността на България, как беше - "security to obscurity" - точно обратното на свободното споделяне на информация". 

Според него на ниво Европейски съюз също се забелязва липса на достатъчно специалисти:

"Още по-ясно осъзната липса на специалисти в областта на киберсигурността. И другите държави-членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Британски депутатки под охрана заради заплаха за живота им

Три британски депутатки са получили бодигардове и автомобили с шофьори във връзка с опасения за тяхната безопасност, съобщи "Сънди таймс". Мерките за сигурността на представителите на Консервативната и Лейбъристката партия са били засилени след оценка на риска, съобщава неделното издание. Депутатките, чиито имена не са назовани, се..

публикувано на 25.02.24 в 10:45

Росен Христов: Атакуват договора с "Боташ", за да покровителстват частните посредници

Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България, тъй като осигурява достъп до световните пазари на втечнен газ . Това каза пред БНР Росен Христов, служебен министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев. Предстои той да бъде изслушан от в ременната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между..

публикувано на 25.02.24 в 10:07

Седмица на скандали, обиди и заплахи

Седмица на скандали, обиди, заплахи и откровено просташко говоренe изпращаме на 25 февруари. С наближаването на ротацията нервите на политиците се опънаха почти до краен предел. Във вторник вечерта от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ управленски меморандум за следващите 9 месеца. И заплашиха, че, ако не се разберат по него, ще се ходи на..

публикувано на 25.02.24 в 09:42
Пропалестинска демонстрация събра около 15 000 души в Милано, 24 февруари 2024 г.

Хиляди се събраха на пропалестинска демонстрация в Милано

В Милано се проведе национална пропалестинска демонстрация, организирана  от асоциации, синдикати и противопоставящи се на военните конфликти организации. Над 15 000 души призоваха за свободна Палестина. Демонстрантите бяха единодушни,  не само за прекратяване на огъня, а един от тях уточни пред медиите: "Ние сме тук, за да нарушим..

публикувано на 25.02.24 в 09:09
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

По оценка на Лондон Русия е изгубила над 350 000 бойци в Украйна

Русия е загубила повече от 350 000 войници във войната в Украйна, но е успяла да компенсира загубите си в жива сила и техника, твърди британското министерство на отбраната. Русия е загубила цялата си първоначална войскова сила, с която започна нахлуването в Украйна, в хода на войната, гласи последната сводка на министерството на отбраната на..

публикувано на 25.02.24 в 09:01

"Рециклирай с нас" - ученици насърчават отпадъците да се изхвърлят разделно

В столичната 9-а Френска езикова гимназия започна проект за разделно събиране на отпадъци. "Рециклирай с нас" е проект, иницииран от училищния клуб за екология с подкрепата на една от фирмите за сметосъбиране в София. Учениците от 10-и клас заедно с техните учители решават да насърчат своите съученици да изхвърлят разделно отпадъците си,..

публикувано на 25.02.24 в 08:53

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще. Тя предвижда те да бъдат избирани от Светия Синод, а не както досега чрез епархийско избирателно събрание. Промяната е във връзка с касирането на избора за Сливенски митрополит и други случаи, в които висшите духовници откриват факти за предпоставен избор при така..

публикувано на 25.02.24 в 08:44