Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст

| обновено на 30.11.23 в 08:40
Хенри Кисинджър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст. 

Роденият през 1923 година в Германия Хенри Кисинджър е един от най-влиятелните държавници и дипломати. Той е бил държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд от 1969 г. до 1977 г. и има огромно влияние върху глобалните дела, което му спечелва както противници, така и Нобеловата награда за мир за преговорите, довели до прекратяване на войната във Виетнам. 

Хенри Кисинджър остана активен в политиката през десетилетията след управлението. 

Дори навършвайки 100-годишна възраст той пътува до Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин. 

До кончината му ръководи и активно участва в бизнеса на своята международна консултантска фирма. След обявяването на смъртта на Хенри Кисинджър настоящи и бивши политици - предимно републиканци - бяха сред първите, които изказаха мнение за неговия дълъг професионален път. Америка загуби един от най-надеждните и отличаващи се гласове в областта на външните работи", каза бившият президент Джордж Буш - младши. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хенри Кисинджър, вляво, с Ван И , Пекин, 19 юли 2023 г.

Си към Кисинджър: Китайският народ никога не забравя старите си приятели

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че "старите приятели" като него никога няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден тон на срещата им в китайската столица Пекин, предаде Ройтерс...

публикувано на 20.07.23 в 13:34
Хенри Кисинджър

Си Цзинпин разговаря с Хенри Кисинджър в Пекин

Президентът на Китай Си Цзинпин се срещна с американския дипломат ветеран Хенри Кисинджър в Пекин, съобщиха държавните медии. Двамата са разговаряли в държавната къща за гости. Не бяха разкрити повече подробности за разговорите. През последните..

публикувано на 20.07.23 в 09:22
Хенри Кисинджър

Втората Студена война може да се окаже по-опасна от първата, казва Кисинджър

Втората Студена война може да се окаже по-опасна от първата, предупреждава бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за в. "Мундо", публикувано снощи и цитирано от БТА. Втората Студена война може да започне между САЩ и Китай, прогнозира..

публикувано на 26.03.23 в 11:35
Хенри Кисинджър, архив, януари, 2020 г.

Реакции след статията на Кисинджър за търсене на мир за Украйна на масата на преговорите

Доайенът на американската дипломация Хенри Кисинджър публикува в британското списание "Спектейтър" статия със заглавие "Как да избегнем нова световна война“, в която представя визията си за мирно уреждане на конфликта между Украйна и Русия и подчертава,..

публикувано на 18.12.22 в 18:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на..

публикувано на 23.07.24 в 17:05

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове. В практиката..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце. Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във..

публикувано на 23.07.24 в 16:41

Община Севлиево отпусна 5000 лв. за пострадалите от пожарите в Болярово

Община Севлиево отпусна финансова помощ за пострадалите от опустошителните пожари в Болярово. Средствата са в размер на 5 хиляди лева. Според финансовите си възможности Община Севлиево помага на домакинствата за преодоляване на..

публикувано на 23.07.24 в 16:36
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

600 страници е съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

Съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен е 600 страници.  Административният съд отложи с един ден изслушването на вещите лица, за да се запознаят страните със заключенията на експертите. Казусът възникна в края на..

публикувано на 23.07.24 в 16:26
Служебния министър на отбраната Атанас Запрянов в НС.

Запрянов: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 23.07.24 в 16:14
Лятната школа

Над 120 деца се забавляват в лятната школа "Ваканция в музея" в Смолян

Над 120 деца участват в лятната школа "Ваканция в музея", организирана от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Лятната школа е под наслов "Научи българското", а децата са на възраст от 5 до 12 години от цялата страна, дори..

публикувано на 23.07.24 в 16:13