Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезателката по бадминтон Емона Иванова събра 4000 лева за участие в паралимпийската квалификация в Дубай

Двете организират благотворителен турнир за да съберат средства и да завършат квалификационния цикъл

Състезателката по бадминтон Емона Иванова и нейната треньорка Румяна Иванова заминават за Дубай за участие в турнира, който е квалификация за паралимпийските игри в Париж догодина.

Само два дни след излъчването на интервюто с 29-годишната спортистка в предаването „На финала“, благодарение на добри хора тя успя да събере необходимата сумата от 4000 лева, която обезпечи участието й в надпреварата.

„Успяхме да съберем сумата за Дубай. Искам да благодаря на вашия екип, че ни оказахте съдействие и призовахте хората да ни помогнат. Чувстваме се удовлетворени“, това сподели специално за БНР Емона Иванова, а нейната треньорка допълни:

„Сега сме спокойни сме и с много добра и положителна мотивация заминаваме за Дубай на 9 декември“

За да изпълни мечтата си и да играе на паралимнийските игри догодина в Париж, Емона трябва да спечели квота, а това ще стане ако успее да завърши успешно целия квалификационен цикъл. За целта след надпреварата в арабската държава, в началото на 2024 година, тя ще трябва да участва в още един турнир в Египет, както и на световното първенство , за които също им трябват пари, които се надяват отново да съберат чрез добри хора. Това е причината на 2 декември в залата по бадминтон в Националната спортна академия „Васил Левски“ двете да организират благотворителен турнир.

„В събота, в 9.00 часа ще стартира нашия благотворителен турнир. До момента има записани около 30 души– мъже, жени и деца, които обичат бадминтона и са съпричастни към нашата кауза. През целия ден те ще мота да участват в три дисциплини, като Емона също ще се включи и ще играе с тях. Тя ще се запознае лично всички хора, които искат да ни подадат ръка“, сподели още Румяна Иванова.


„За мен е важно всички хора да видят, че и хората с увреждания също постигат резултати и могат много неща, това за мен е още по-важно“, напомни Емона, която е родена със "спина бифида".

За да вземе участие на турнира в Египет необходимата сума е 5000 лева, а за да играе на световното Емона и Румяна се надяват да бъдат подпомогнати от Министерството на младежта и спорта.

„Все пак Емона е национален състезател. Проектът ни за финансиране за 2024 година в момента се разработва, но на база резултатите от 2023 година и медала, който Емона спечели на европейското първенство, се надявам финансовата помощ от ММС да бъде адекватна за нашите цели“, разясни треньорката.

Двете очакват и специален гост на благотворителния турнир в събота. Двете се надяват да посрещнат световноизвестният еквилибрист и цирков артист Енчо Керязов, който трогнат от историята на Емона също пожела да я подкрепи.

„Аз имах честта да се запозная с него. За мен той е голям пример, един изключително достоен човек. Щастлива съм от факта, че той е приел моята история толкова присърце. Много се радвам, че ще присъства. За мен това е огромна чест“, каза още спортистката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двубоят на Кубрат Пулев с Чар е планиран за 7 декември в София

Кубрат Пулев ще се боксира с Махмуд Чар, носител на т. нар. "регулярна" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация. Двубоят ще бъде на 7 декември в София - това съобщава подкастът Fight Freaks Unite на специализираният журналист Дан Рафаел.  Срещата първоначално трябваше да се състои на 30 март също в българската столица, но..

публикувано на 25.09.24 в 15:41
Дарий Дановски.

Федерацията по водна топка отвърна на мнозинството от недоволни клубове

Председателят на федерацията по водна топка Дарий Дановски и нейното ръководство отвърнаха на обвиненията на мнозинството от клубовете към него в еднолично управление и решения, нарушаващи устава, включително липса на финансова прозрачност.  Вчера представители на тези клубове обявиха на пресконференция, че готвят протест срещу ръководството в негово..

публикувано на 25.09.24 в 15:34

Реал остава без Мбапе

Нападателят на Реал Мадрид Килиан Мбапе ще пропусне следващите три мача на отбора заради контузия на бедрото. 25-годишният французин ще бъде извън терените 2-3 седмици и няма да играе в мачовете с Атлетико Мадрид и Виляреал в Ла Лига, както и двубоя от Шампионската лига срещу Лил, съобщиха испанските медии. Мбапе се контузи в мача от 7-ия кръг на..

публикувано на 25.09.24 в 15:15

Григор Димитров стартира срещу испанец в Пекин

Най-добрият българския тенисист Григор Димитров ще играе срещу испанския квалификант Роберто Баутиста-Агут в първия кръг на турнира на твърда настилка в китайската столица Пекин с награден фонд 3,89 милиона долара. Димитров е номер 10 в световната ранглиста на АТП. Той има четири победи в пет срещу срещу испанеца, но за последно са игрили през 2021..

публикувано на 25.09.24 в 15:13
Зиновия Ванева.

Троен български успех на тенис турнира във Варна

Българките Зиновия Ванева, Йоана Константинова и Мелис Расим се класираха за втория кръг на сингъл на международния турнир по тенис на клей във Варна с награден фонд 15 хиляди долара. Квалификантката Ванева спечели убедително срещу участващата с "уайлд кард" Дария Мария Тудор (Румъния) с 6:2, 6:1 за 75 минути. Националната шампионка на открито през..

публикувано на 25.09.24 в 14:28
Виктория Томова

Виктория Томова продължава във втория кръг на турнира в Пекин

Виктория Томова се класира за втория кръг на силния тенис-турнир в Пекин. На старта Томова победи украинката Леся Цуренко с 2:0 сета - 6:3, 6:3.  Съперничка на българската тенисистка във втория кръг ще бъде испанката Паола Бадоса.

публикувано на 25.09.24 в 07:46

Лудогорец - Славия Прага пряко по програма "Хоризонт"

Лудогорец започва участието си в основната фаза на турнира Лига Европа тази вечер. Съперник на шампионите на стадиона в Разград ще бъде чешкия Славия Прага. Срещата ще бъде предавана пряко по програма Хоризонт на БНР след новините в 22 часа.

публикувано на 25.09.24 в 06:27