Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще продължи да подкрепя финансово Украйна и през 2024 г.

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство ще подкрепи Украйна финансово през следващата година на същото ниво както досега или дори повече, заяви външният министър Дейвид Камерън в парламента.

Лорд Камерън каза, че не разполага с точна цифра за 2024 година, но отбеляза, че помощта със сигурност няма да спада. Той уточни, че до момента Великобритания е предоставила военна подкрепа в размер на 4,6 милиарда паунда. Отговаряйки на въпроси в Камарата на общините за първи път, откакто пое поста, Дейвид Камерън каза, че неотдавнашното му посещение в Украйна му е показало "колко ценена е британската поскрепа, как украинците наричат Великобритания партньор номер едно". 

Той коментира и сраженията, като каза, че за разлика от тези по суша, в Черно море укаринците са изтласкали руския флот, отварайки зърнения коридор за корабите. "Корабите плават, износът върви, украинската икономика расте", изтъкна Камерън. 

Външният министър посочи, че като се прибави и факта, че Украйна сега чука на вратата на НАТО и на ЕС, това е много положителна картина за тази страна. 

Лорд Камерън информира, че е разговарял във вторник с китайския си колега Ван И, като двамата са обсъдили намерението да имат конструктивни отношения по повод на ситуацията в Израел и Газа и незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Обединеното кралство ще продължава да се ангажира съвместно с Китай там, където Пекин подкрепя британските интереси, каза лорд Камерън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Украйна атакува Крим с дронове

Украйна атакува с дронове руски военни обекти на територията на анексирания Кримски полуостров,съобщава агенция УНИАН. Поразени са били радарна установка, хеликоптерна площадка и система за управление на ракети.   От Москва съобщиха тази вечер за..

публикувано на 05.12.23 в 20:53
Николай Денков на церемонията по откриване на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE)

Денков не желае полемика с президента за ветото за БТР-ите за Украйна, иска институциите да работят заедно

Премиерът Николай Денков коментира, че не желае да влиза в полемика с президента Румен Радев по наложеното от него вето върху даряването на Украйна на бронетранспортьорите с отпаднала необходимост. Денков отново подчерта, че институциите трябва да се..

публикувано на 05.12.23 в 11:46
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, архив.

Белият дом: Конгресът незабавно да одобри средства за военна помощ за Украйна

За втори път днес Белият дом настоятелно призова републиканското мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес да действа незабавно за одобряване на допълнително финансиране за военна помощ за Украйна. "Конгресът трябва да реши дали..

публикувано на 04.12.23 в 22:52
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк: Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предаде Ройтерс. Подоляк заяви в публикация в мрежата "Екс" (бивша Туитър), че..

публикувано на 04.12.23 в 21:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26