Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще продължи да подкрепя финансово Украйна и през 2024 г.

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство ще подкрепи Украйна финансово през следващата година на същото ниво както досега или дори повече, заяви външният министър Дейвид Камерън в парламента.

Лорд Камерън каза, че не разполага с точна цифра за 2024 година, но отбеляза, че помощта със сигурност няма да спада. Той уточни, че до момента Великобритания е предоставила военна подкрепа в размер на 4,6 милиарда паунда. Отговаряйки на въпроси в Камарата на общините за първи път, откакто пое поста, Дейвид Камерън каза, че неотдавнашното му посещение в Украйна му е показало "колко ценена е британската поскрепа, как украинците наричат Великобритания партньор номер едно". 

Той коментира и сраженията, като каза, че за разлика от тези по суша, в Черно море укаринците са изтласкали руския флот, отварайки зърнения коридор за корабите. "Корабите плават, износът върви, украинската икономика расте", изтъкна Камерън. 

Външният министър посочи, че като се прибави и факта, че Украйна сега чука на вратата на НАТО и на ЕС, това е много положителна картина за тази страна. 

Лорд Камерън информира, че е разговарял във вторник с китайския си колега Ван И, като двамата са обсъдили намерението да имат конструктивни отношения по повод на ситуацията в Израел и Газа и незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Обединеното кралство ще продължава да се ангажира съвместно с Китай там, където Пекин подкрепя британските интереси, каза лорд Камерън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Украйна атакува Крим с дронове

Украйна атакува с дронове руски военни обекти на територията на анексирания Кримски полуостров,съобщава агенция УНИАН. Поразени са били радарна установка, хеликоптерна площадка и система за управление на ракети.   От Москва съобщиха тази вечер за..

публикувано на 05.12.23 в 20:53
Николай Денков на церемонията по откриване на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE)

Денков не желае полемика с президента за ветото за БТР-ите за Украйна, иска институциите да работят заедно

Премиерът Николай Денков коментира, че не желае да влиза в полемика с президента Румен Радев по наложеното от него вето върху даряването на Украйна на бронетранспортьорите с отпаднала необходимост. Денков отново подчерта, че институциите трябва да се..

публикувано на 05.12.23 в 11:46
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, архив.

Белият дом: Конгресът незабавно да одобри средства за военна помощ за Украйна

За втори път днес Белият дом настоятелно призова републиканското мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес да действа незабавно за одобряване на допълнително финансиране за военна помощ за Украйна. "Конгресът трябва да реши дали..

публикувано на 04.12.23 в 22:52
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк: Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предаде Ройтерс. Подоляк заяви в публикация в мрежата "Екс" (бивша Туитър), че..

публикувано на 04.12.23 в 21:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в..

публикувано на 22.05.24 в 11:35
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след..

публикувано на 22.05.24 в 11:25