Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционните разходи за общините в Бюджет 2024 са за 1,8 млрд. лева

Кметът на Монтана: В бюджета за следващата година общините са недофинансирани с 30 млн. лева

Даниел Панов
Снимка: БГНЕС

Законът за държавния бюджет за следващата година се очаква да бъде приет окончателно преди коледните празници. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков след участие в първата конференция на местната власт след изборите на 29 октомври, която се проведе в София.

Инвестиционните разходи за общините в бюджета са 1 млрд. и 800 млн. лв.

Според председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов инвестиционният фонд за българските общини ще помогне за изпълнение на редица проекти, които са готови и чакат реализация.

Приоритетите ни надхвърлят един мандат, заяви пред участниците във форума председателят на общинското сдружение Даниел Панов. Кметовете отчетоха, че са успели да наложат темата за финансовата автономност на общините. Необходимо е обаче изработването на механизъм, който да не допуска дисбаланс в различните общини, посочи Панов:

"Това е една дългосрочна перспектива за развитието на всяка една българска община. Най-вече моделът "планиране" започва да се прилага на практика. Ние искаме от подоходното облагане двата процента от техния доход, който отива в държавата, да влезе в общините и реално това е първата стъпка на децентрализация. Що се касае за финансовия модел, който е в момента за финансиране на общински проекти, общините показаха, че имат готовност с много инвестиционни проекти, с които могат да отреагират на момента, защото в рамките на един ден 98% от всички общини си бяха предали проектите с готови строителни разрешения. Близо за 2 млрд. лева са подадените проекти".

Кметът на Враца Калин Каменов обясни, че има проблем с европейските проекти и финансовите корекции по тях:

"Вече с години се бави тяхното стартиране, защото това е "свежият въздух", чрез което ние ще можем да реализираме своите ключови инвестиционни проекти, идеи и инициативи. Всъщност чрез европейските средства общините се развиват и този "свеж въздух" вече три години го няма. Всъщност другият проблем е свързан с високия процент на финансовите корекции. По неофициална информация знаем, че той ще започне от 25%, което е пагубно за много голяма част от общините, особено за по-малките общини".

В бюджета за следващата година общините са недофинансирани с 30 млн. лева, за да се плащат заплатите на кметските наместници и на кметовете на кметства. Това обяви кметът на Монтана Златко Живков в рамките на дискусията за местната власт от новия мандат с участието на премиера и министри от правителството. Живков отбеляза, че част от избраните и назначените няма да могат да получат дори минимална заплата:

"След като е избрана тази система, сега да видим как ще осигурим възнагражденията на тези хора. Ние им плащаме в този мандат с резервите, които имаме, но от Нова година има един недостиг, който е необходимо да бъде покрит“, посочи той. Живков даде пример с наместници в неговата Северозападна област, които, по думите му, ще останат с възнаграждения в размер на половината от новия размер на минималната заплата.

Премиерът Николай Денков се съгласи с критиката от страна на общините за недофинансирането за заплатите, но подчерта, че в парламента трябва да се отстояват промените в данъчните закони, които да гарантират и по-високи приходи, които да се преразпределят.

"Тези от данъчните закони, които действително ще увеличат приходите, които не са толкова спорни, трябва да ги отстоим в НС. И аз се надявам, че в края на краищата ще има разум. Имаме по- високи приходи, за да можем от тях да има по-високите разходи, които да използваме, включително и за тези заплати, за които казвате вие. Така че задачата е ясна. Ще я решаваме отново системно за всички системи, включително и за вас, и за преподавателите във висшите училища, и тези за градушките, и за културните дейци и така нататък. Ние просто не можем да се справим за един ден, за да решим проблема".

По темата за заплатите Денково допълни, че в началото на следващата година ще има пълна яснота за диспропорциите при заплащането в администрацията.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43