Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски пристигна на визита във Вашингтон

Володимир Зеленски и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон, където утре се очаква да се срещне с президента Джо Байдън.

Ден преди срещата си с Джо Байдън, в обедните часове на днешния ден Зеленски ще изнесе реч пред Националния университет по отбрана във Вашингтон, където ще бъде представен на аудиторията от министъра на отбраната Лойд Остин.

Посещението на Зеленски идва в критичен за финансирането на страната му момент, след като Конгресът не може да се споразумее по пакета от финансова помощ на президента Байдън, заради противоречия, свързани със сигурността на американските граници, чието разрешаване Републиканците поставят като условие за своята подкрепа.

Освен, че ще се срещне с Байдън, Зеленски получи покана да говори и пред Сената, който през миналата седмица не успя да постигне споразумение за помощта за Украйна.

Предстои да се види дали срещите на Зеленски преди Коледната ваканция на конгресмените ще успеят да осигурят продължаване на финансирането на Украйна, която вече почти е изчерпала гласуваните по-рано средства, но от прес-секретариата на Белия Дом заявиха, че предстоящата среща на Володимир Зеленски и Джо Байдън има за цел да "подчертае непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава срещу бруталната инвазия на Русия".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти: