Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": Доклад твърди, че в България е внасян руски петрол на цена над тавана от $60 за барел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух твърдят, че бургаската рафинерия „Нефтохим“ е внасяла руски петрол над определения ценови таван от 60 долара за барел. Изследването е цитирано от изданието "Политико".

Според имейл кореспонденция, видяна от "Политико", между представители на Агенция „Митници“ и европейски официални лица, заради дерогацията за внос на руски петрол страната ни може и да не прилага наложения ценови таван на нефт от Русия.

Цитираната от "Политико" кореспонденция е от началото на август, а според публикуваното проучване за периода между август и октомври тази година рафинерията в Бургас има 20 доставки руски петрол, за които е платила над ценовия таван от 60 долара за барел и така е осигурила 468 млн. долара данъчни приходи, с които Кремъл може да финансира водената от него война срещу Украйна.

БНР изпрати въпроси до Агенция "Митници" с настояване за коментар на изнесената информация (и потвърждаване на достоверността ѝ).

Над една четвърт от целия износ на горивни продукти от "Нефтохим" в посочения период е свързан с базирани в Европейския съюз трансфери от кораб на кораб с крайни дестинации в редица страни извън Европа. Всеки трети от тях е бил в посока Съединените щати, сочи още докладът на двата изследователски центъра.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Училищният законопроект тотално игнорира съществуващата действителност

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

На политически пожар се пече настоящият служебен кабинет.   Не бяхме на протестите, обясни Станимир Миланов, зам.-председател на Синдикат "Огнеборец".  "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните дни се наслагва една мантра, че МВР влияе върху изборния..

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен.  Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния  път,..

публикувано на 13.08.24 в 08:11
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през..

публикувано на 13.08.24 в 08:00
Откриване на президентската кампания на Доналд Тръмп в Айова, 6 януари 2024 г.

Тръмп откровен пред Мъск в "Х": Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света

Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света. Защото е необходим само един маниак, за да започне нещо". Това каза бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп в интервю за милиардера и предприемач Илон Мъск в социалната мрежа "X". Разговорът продължи над 2 часа и беше едно от най-очакваните събития в последните дни и заради..

публикувано на 13.08.24 в 07:43

Авария остави без ток части от Севлиево

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество. Захранването вече е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е пострадал и е откаран в болница в Габрово.

публикувано на 13.08.24 в 07:20