Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение призовава ДДС за туризма да бъде запазен

Снимка: Мая Щърбанова

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма" (СТТА ОБТ) призовава диференцираната ставка на ДДС за българския туризъм да бъде запазена, защото според организацията тя гарантира конкурентоспособността на сектора на международните пазари и неговото бъдеще. Ако това не стане, според ОБТ, ще има нарушаване на баланса между качество и цена. 

Покачването на ставката ще оскъпи туристическия продукт, съчетано с неблагоприятната геополитическа обстановка, ще доведе до силно свиване на търсенето. Това се посочва в отворено писмо на организацията, адресирано до премиера, министрите на финансите и на туризма и до председателите на ресорни парламентарни комисии, получено днес в БТА.

С гласуваните вчера от парламента на второ четене текстове от Закона за данъка върху добавената стойност депутатите приеха диференцираната ставка от 9 на сто ДДС за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в срок до 30 юни 2024 г. включително. 

От ОБТ посочват, че авторите на законопроекта не са отчели, че браншът работи с определен хоризонт и в туристическите пакети за следващата година новата по-висока ставка, не е калкулирана, което според организацията ще доведе до непоправими загуби за всеки икономически субект.

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г. още веднъж според ОБТ показва "концептуалното неразбиране на туризма като стратегически за страната ни бизнес".

От организацията подчертават, че диференцираната ставка от 9 на сто, въведена като компенсация на загубите от пандемията, реално е била използвана само една година и в този контекст е лишена от смисъл. "През следващата година ще се наложи да платим за разликата от 11 пр.п., която влиза в сила, без да бъдем предупредени за нея. Туроператорите отново ще бъдат наказаното звено в туризма", пишат от ОБТ.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мълния удари италиански плаж, рани най-малко трима туристи

Най-малко трима души бяха ранени днес, един от които сериозно, когато мълния удари претъпкан плаж на италианското адриатическо крайбрежие, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Малко след пладне мълнията е ударила плаж близо до Алба Адриатика, в централния крайбрежен регион Абруцо. Според съобщения в медиите пострадалите са между трима и..

публикувано на 03.08.24 в 17:08

Кипър си върна 37 антики от Германия

37 антики, изнесени от Кипър, се върнаха в него 60 години по-късно, след като бяха репатрирани от Германия, съобщиха в петък от министерството на културата в Никозия. Това е втората успешна операция на кипърските власти по възстановяване на културни ценности в рамките на месец. Колекцията включва керамични съдове, датирани от ранната и средна бронзова..

публикувано на 03.08.24 в 17:05

КРС предоставя на мобилните оператори допълнителен радиочестотен спектър

От средата на тази година КРС предоставя на трите мобилни оператора у нас допълнителен радиочестотен спектър в размер на 2x5 MHz от обхват 1800 MHz – така се създават условия за развитие на съществуващите мрежи и възможност за предоставяне на потребителите на услуги с по-високи скорости и качество. КРС вече продължи срока на издадените..

публикувано на 03.08.24 в 17:00

Все повече овце и кози с чума в Гърция край границата с България

Увеличават се случаите на заразени животни с чума в Гърция до българската граница. Властите не позволяват транспорт на кози и овце. След положителна проба вчера за чума във ферма до Комотини, властите подложиха на щателна проверка и анализ стадата от овце и кози в цялата област Родопи. Днес положителна проба дадоха животни от една ферма до град..

публикувано на 03.08.24 в 16:54

Британската полиция се подготвя за нови протести на крайнодесни активисти

Британската полиция се подготвя за реакция на нови протести на крайнодесни активисти в Англия, след сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Съндърланд.  След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд Демонстрантите хвърляха тухли и бирени кутийки срещу полицейските части пред джамия в града и..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството на военния ръководител на ливанското ислямистко движение Фуад Шукр, се посочва че с този акт са..

публикувано на 03.08.24 в 15:37