Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция световен шампион по хандбал за жени

Франция
Снимка: БТА

Франция триумфира със световната титла по хандбал при жените за трети път, след като победи на финала Норвегия с 31:28 (20:17) в Хернинг, Дания. Мачът беше повторение на битката за титлата от преди две години в Испания, когато скандинавките вдигнаха четвъртата си световна корона.

А през миналата година Норвегия се поздрави и с европейската титла след бой по Дания в мача за златото. Така норвежките влязоха като големия фаворит в това първенство. В мача за бронзовите медали Дания се наложи над другия съорганизатор на първенството Швеция с 28:27 (18:15). Датчанките спечелиха своя 4-ти бронзов медал на световно първенство (след 1995, 2013 и 2021 г.).

За Франция по 5 гола вкараха Лена Гранво и родената в Хърватия Тамара Хорачек. Някои от головете на новоизгряващата звезда на Нант Гранво бяха в края и имаха решаващ характер. Към тези пет гола тя добави и две асистенции. Нора Мьорк отвърна с 8 точни изпълнения за норвежките.

Двата отбора на този Мондиал се срещнаха и във втората групова фаза, когато Франция отново спечели, но тогава с 24:23. Сега французойките контролираха срещата от началото до края, благодарение на безкрайната колективна солидарност, която буквално отчая скандинавките. Шест месеца преди Игрите в Париж играчите на треньора Оливие Крумбхолц изпратиха силен сигнал до всичките си противници, че имат намерение да дублират титлата от големия спортен форум другото лято.

По традиция когато Франция и Норвегия играят на голям форум винаги прехвърчат искри, но никога двата отбора не са вкарвали толкова много голове в редовното време, нито пък някога е бил на такова високо темпо. Норвежките бяха лек фаворит заради три победи в последните четири мача срещу Франция.

Франция водеше на почивката с 20:17 след изключително атакуващо представяне. 80% ефективност на стрелбата беше достатъчна, за да осигури на тима 20 гола. Това е първият път, когато един тим вкарва толкова много голове до полувреме на финал.

През второто полувреме вратарките започнаха да спасяват повече. В 48-ата минута французойките все още водеха – 26:24, но разликата започна да се топи след преднина дори от 4 гола. И опитните норвежки дадоха всичко от себе си, за да се върнат в мача. Но треньорът им Торир Хергейрсон нямаше такава дълга скамейка като противника завръщането не успя да се реализира.

Седем минути преди края Франция поведе с 29:25, което принуди Хергейрсон да вземе тайм-аут. Но 20-годишната Гранво излезе отново на сцената и вкара за 30:27, след като преди това скандинавките бяха намалили. Нямаше какво да се направи повече, когато Гранво вкара още един гол за 31:28.

В срещата за 5-о място Нидерландия победи Германия с 30:26 (16:7), а за 7-ото Черна гора победи Чехия с 28:24 (14:10).


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 г. е европейски шампион

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия. За пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите.  Последният подобен успех за българския волейбол в..

публикувано на 13.07.24 в 20:52
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът ни спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06
Мариян Михалев и Катерина Кулешова

Катерина Кулешова с първа титла от ДП по скокове на батут, спортистите на “Акро-Арт“ спечелиха отборната титла

Катерина Кулешова (Имидж-Русе) спечели първа титла в индивидуалната дисциплина  от държавно първенство по скокове на батут, което се проведе в Габрово. Украинката, която очаква да получи българско гражданство, беше най-стабилна и с оценка от 47.700 точки стъпи на първото място. Държавна вицешампионка с резултат от 44.760 точки стана Диана Сарафова..

публикувано на 13.07.24 в 13:18

Бившият вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор Илия Вълов е починал тази нощ

Легендарният вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор на България Илия Вълов е починал на 62-годишна възраст в болница във Враца тази нощ.  Вълов е бил приет в болницата във Враца за смяна на става, но е развил инфекция на белите дробове. Все още няма яснота кога ще бъде погребението на бившия футболист, тъй като се чака семейството му. Негов..

публикувано на 13.07.24 в 12:46