Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Кипър прие бюджета за 2024 г.

Снимка: архив

С широк политически консенсус и значително мнозинство, след тридневен дебат и "буря" от поправки, парламентът на Кипър одобри късно снощи държавния бюджет за 2024 г. Това е първият бюджет на правителството на президента Никос Христодулидис.

Бюджетът за догодина отразява ангажимента на правителството за устойчиво и сигурно фискално управление, за икономическа стабилност на страната, заяви президентът Никос Христодулидис веднага след гласуването му. Той увери, че бюджетът осигурява перспективи за цялото население, като включва мерки и политики за подпомагане на уязвимите групи, укрепване на средната класа и бизнеса.

Депутатите одобриха 38 изменения от внесените от парламентарните групи общо 105 предложения за корекции. С 5% бяха орязани исканите от правителството оперативни разходи, а милиони евро по различни пера ще могат да бъдат платени само след изрично съгласие на парламента.

За бюджет 2024 в Кипър бяха важни и политическите сметки. Президентът Никос Христодулидис спечели изборите през февруари като независим кандидат, а трите парламентарно представени партии, които подкрепят правителството му, нямат мнозинство в законодателния орган. Бюджетът мина благодарение на депутатите от най-голямата опозиционна партия, дясноцентристката ДИСИ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От 1 януари: 1000 евро минимална работна заплата в Кипър

Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г. става 1000 евро, реши правителството днес. От повишаването ѝ ще си възползват около 25 000 работещи. Новият ѝ размер ще е в сила 2 години. Най-ниското месечно възнаграждение се увеличава..

публикувано на 20.12.23 в 15:58

Кипър субсидира млади хора за посещение на музеи и театри

"Младежка културна карта" се издава от днес в Кипър. С нея държавата предоставя субсидия на млади хора на 18 години за посещение на музеи, театър и други подобни събития. Първите получатели на картата, която е на стойност 220 евро, са младежите и..

публикувано на 19.12.23 в 14:09

Парламентът на Кипър обсъжда държавния бюджет

От днес в продължение на три дни е решаващата пленарна сесия на парламента на Кипър за обсъждане на държавния бюджет за 2024 г. Това е първият бюджет, подготвен от правителството на президента Никос Христодулидис и отразяващ неговите приоритети за..

публикувано на 18.12.23 в 04:55

Кипър е готов за трето и четвърто плащане от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост

Кипър подава днес едновременно исканията за второто и третото плащане на средства от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, съобщиха от финансовото министерство. Така той се нарежда сред първите десет държави членки на ЕС, достигнали този..

публикувано на 15.12.23 в 05:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35