Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суперлигата получи нов тласък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод жалбата на клубовете, стоящи зад проекта за Суперлигата. Според магистратите има злоупотреба с господстващо и конкурентно положение от страна на УЕФА и ФИФА, които заплашиха да санкционират клубовете, които застанаха зад идеята за този проект: "Правилата на ФИФА и УЕФА, според които всеки проект за ново клубно футболно състезание, каквото е Суперлигата, подлежи на предварително разрешение от тяхна страна и които забраняват на клубовете и играчите да участват в такова състезание под страх от санкции, са незаконни. 

Съвсем очевидно организирането на турнири са икономически дейности. Поради това те трябва да се съобразяват с правилата на конкуренцията и зачитат свободите на движение, въпреки че икономическото упражняване на спорт има някои специфични характеристики, като например съществуването на асоциации, които имат определени регулаторни и контролни правомощия и правомощия за налагане на санкции“, се казва в решението на съда.

Съдът уточнява, че не е в правомощията му да коментира дали "проектът за Суперлигата трябва непременно да бъде одобрен". на санкции".

Както е известно, през април 2021 година 12 клуба (Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид, Милан, Интер Милано, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал) обявиха създаването на турнира, но веднага след това повечето от тях се отказаха от идеята след заплаха от санкции от страна на УЕФА.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10