Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти започнаха блокада пред Министерството на държавната администрация в Сърбия

Снимка: БТА

Студенти, гимназисти и младежи, събрани около инициативата "Борба", започнаха 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Сърбия, съобщават белградските медии, цитирани от БТА. 

По време на 24-часовата блокада в Белград протестиращите направиха лагер на улицата.

Активистът Иван Белич заяви днес пред телевизия Ен1, че ще се опитат да окажат натиск върху Министерството на държавната администрация да изпълни исканията им. Студентката Емилия Миленкович заяви пред Ен1, че група младежи ще разпънат палатки на кръстовището на улиците "Бирчанинова" и "Кнеза Милоша". "Цял ден ще имаме блокада там“, каза тя.

Група студенти решиха да прекарат времето, прекарано в блокада, с игра на карти.  "Все повече хора се появяват, със сигурност ще има и такива, които ще останат 24 часа“, заяви една една от присъстващите студентки.

"Обръщаме се към властите. Техен ред е да видят, че и ние сме тук. Колкото повече сме тук, толкова повече ще ни гледат. Нашето послание е да отворим избирателните списъци и да установим валидността на гласувалите. Това е важно, защото определя бъдещето ми. Управлението в Белград се решава от хора, които не са от Белград. Не виждам защо това трябва да се допуска", заяви един от протестиращите  студенти.

Демонстрантите издигнаха около петнадесет палатки в центъра. Според репортер на Ен 1 студентите са убедени, че ще прекарат 24 часа на улицата и са се подготвили за това. Студентите донесоха  храна, продукти, закуски, както и настолни игри.  Актьорът Иван Йевтович се присъедини към младите хора в блокирането на движението на кръстовището на улиците "Кнеза Милоша" и "Бирчанинова". В изявление за вестник "Данас" той  заяви, че смята това за свой дълг като професор и артист. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски. Републиканският кандидат за президент Доналд..

публикувано на 27.09.24 в 19:31