Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Савка Атанасова: В село Изгрев новогодишната наздравица се вдига с тъмночервено вино с пелин

| Интервю
Председателят на читалище "Светлина" в село Изгрев Савка Атанасова и създадената от нея група "Веселите кулинарки".
Снимка: Радио Варна

За Нова година всеки приготвя празнична трапеза, защото около нея ще бъдат приятели, близки, роднини – тя трябва да бъде малко по-различно от тази, която има в ежедневието. Това обясни за предването „Любими празнични истории“ Савка Атанасова, която е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, както и създател, и организатор на групата "Веселите кулинарки" – 12 жени от селото на различна възраст, които заедно печелят кулинарни състезания с традиционните си гозби, питки и баници. 

 Аз съм родена и израстнала на село в едно много традиционно семейство, спазващо всички традиции и обичаи към тях и много неща съм запомнила“, каза още Атанасов, както и сподели какво ще сготви за Новогодишната софра:
„Тази година искам да направя нещо, което не съм го правила много отдавна - булгурени бучки с кълцана осмянка. Бучка в родното ми село Драгоево казват на сарма, т.е. булгурени сарми с осмянка или бекон, както му казват на места вече, и сминдух.Обикновено при сармите една от съставките е ориз, а в случая тук е булгур“.

Погачата, която ще направя за празничната ми трапеза, ще бъде със сиренце и шарена сол вътре – става много вкусно и ароматно“, каза още Савка Атанасова:
Баниците задължително точим – много рядко ползваме купени кори. Обикновено баницата, която е с късметите я правим млечна баница – с яйца, сиренце и прясно мляко“.

Председателят на групата "Веселите кулинарки" от село Изгрев разказа и че има свои трикове в кухнята – „примерно, когато приготвям едни пържоли в зелеви листа, нещо, което знам от майка ми. Тези пържолки стават и с гъби. Навремето имаше много печурки в селата, имаше животни много, и гора – ние сме в подножието на Стара планина, та гората там имаше горски гъбки. И мащерката, и тя също от гората – на село всеки си приготвя подправки и билки“.

Специфичното за Игрев е зайдерът – тъмно червено, тежко вино с много пелин, което е много ароматно и пивко“, добави Славчева за традициите за Новогодишната наздравица в селото й.

Хитринки в кухнята, както и съвети и рецепти от Савка Атанасова ще може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на КНСБ: Лупи за депутатите заради незабележимия ръст на заплатите в публичния сектор

Протестиращи на организираната от КНСБ акция блокираха с огромен лилав транспарант движението по бул. "Цар Освободител" пред сградата на Народното събрание.  Основното искане на синдиката е да се осигурят допълнителни 250 милиона лева за заплати в бюджета, който днес се разглежда на второ четене в пленарната зала: "Защото чуваме, че..

публикувано на 20.03.25 в 09:08

Д-р Ваня Нушева: На първо четене са приети противоречащи си предложения за изборния процес

На първо четене са приети противоречащи си по своя характер технологии за гласуване и за отчитане на изборните резултати. Това заяви пред БНР д-р Ваня Нушева – преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В предаването "Преди всички" тя коментира обединения законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс . Част от..

публикувано на 20.03.25 в 09:01
Стефан Тафров

Стефан Тафров: В Близкия изток има порочен кръг, екстремисти от двете страни се подкрепят

Служителите на ООН се ползват с дипломатически имунитет, но историята на организацията е изпъстрена със случаи, в които загиват нейни служители. Това, че на хартия имаш имунитет, не те пази от такива трагични инциденти . Това каза пред БНР Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, след смъртта на български служител на..

публикувано на 20.03.25 в 08:45
Технически университет

Форум на тема "Наука - висше образование - Бизнес и Общество" в ТУ-София

Националната агенция за оценяване и акредитация организира Национален форум на тема "Наука - висше образование - Бизнес и общество". Той ще се проведе в Техническия университет в София. Събитието е част от инициативите по повод 30-ата годишнина на Агенцията. Целта е висшите училища, научните институти, бизнесът и държавните институции да..

публикувано на 20.03.25 в 08:26

В МС подписват Меморандум за сътрудничество за ускорено внедряване на ВЕИ върху обществени сгради

В Министерския съвет днес се подписва Меморандум за сътрудничество по програмата за ускорено внедряване на ВЕИ върху обществени сгради. Документът ще бъде подписан от Българската банка за развитие, Електроенергийния системен оператор, Асоциацията на организациите на българските работодатели и Националното сдружение на общините. Новата..

публикувано на 20.03.25 в 08:16

Тютюнопроизводители настояват за удължаване на срока за вписване в Регистъра за 2025 г.

Тютюнопроизводителите настояват да се удължи с един месец срокът за вписването им в Регистъра за 2025 г.  Обявеният към момента срок изтича в края на този месец, но производителите няма да успеят да набавят всички необходими документи. Сред тях са тези, удостоверяващи правно основание за обработка на земеделската земя, предвидена за разсаждане..

публикувано на 20.03.25 в 08:10

Кочани се сбогува с жертвите от трагедията

Днес Кочани се сбогува с жертвите на трагедията в изгорялата дискотека "Пулс". В Република Северна Македония продължават арестите и проверките, продължава и недоволството на опечалените, протестите и бденията им. Жертвите на пожара в Кочани ще бъдат погребани на 20 март Трагедията в Кочани: 59 жертви и 155 пострадали..

публикувано на 20.03.25 в 08:00