Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция посреща новата 2024-та под знака на Олимпиадата

Звуково и светлинно шоу на фасадата на замъка Vaux-le-Vicomte, близо до Париж, Франция, 28 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция посреща Новата година под знака на предстоящите летни Олимпийски игри, на които ще бъде домакин. Милион и половина души са очаквани в Париж в празничната нощ. 

Часове преди началото 2024-та Франция вече настроена на олимпийска вълна.

Спортът е водещата тема в анимациите, които ще продължат цели шест часа на емблематичния булевард "Шан-з-Елизе".

Стотиците хиляди празнуващи могат да участват активно в концертите с песен и танц. Съставът от диджеи е изцяло женски, а видеоспектаклите обещават да бъдат едновременно пищни, оригинални и пестеливи на енергия.

 Искаме да покажем Париж празничен, уютен и добронамерен, обявиха от парижкото кметство. 

Затова властите трябва да се справят с две големи предизвикателства - терористичната опасност и бунтовните настроения на французите.

Над 90 000 полицаи и военни бдят над Франция в празничната нощ.

На тържествата са забранени алкохолът и опасните или съмнителни предмети, както и всякакви митинги с мотиви, които не са новогодишни. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускатeлния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33
Президентът Румен Радев

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу. Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,..

публикувано на 22.05.24 в 15:11
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация...

публикувано на 22.05.24 в 14:27

Започва ремонт на Дунав мост при Русе, 2 години движението ще е в едната лента

През юли месец ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта.  Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет.  Всички превозвачи и туристи,..

публикувано на 22.05.24 в 14:22

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19