Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 26 февруари делото за катастрофата при Български извор

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 26 февруари делото за катастрофата при Български извор, при която преди три години загинаха трима млади мъже, а двама тежко пострадаха. Преди началото на съдебното заседание родителите на жертвите от София и Етрополе се събраха на протест пред съдебната палата. 

Родителите на Васко, Георги и Светлин дойдоха на съдебното заседание с портретите на загиналите си деца и поискаха:

"Нашите деца ги няма. Нека да спасим другите деца. Не може за три убити деца и двама полуинвалиди да се дават 4 години".

"Искаме справедливост от съда, а не разни джигити да си джиткат свободно. Искаме поне 20 години затвор".

"Отидоха си само на 22 години, целият живот беше пред тях". 

Това заявиха родителите на Васил Василев, една от трите жертви на катастрофата от 18 ноември 2020 година, когато при село Български извор габровецът Александър Ковачев, движейки се със 110 км/ч при ограничение от 50 км/час, навлиза в насрещното и блъска колата с петте момчета.

На първа инстанция съдът в Ловеч постанови 8 години ефективно, а Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на 4 години. Върховният касационен съд отмени решението и върна делото на друг състав на Апелативния съд във Велико Търново.

Почернените родители протестират и срещу бавното правораздаване:

"Справедливо съдебно дело".

"Нямам си на идея защо толкова бавно стават тези неща, явно има и нещо под масата". 

Подсъдимият по делото Александър Ковачев от Габрово не се яви на заседанието. Неговият адвокат Огнян Басарболиев отказа да коментира. 

Според представените в съдебна зала документи обвиняемият е софийска болница, което отложи делото за края на февруари. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Отделно е проблемът с остарялата и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа. В три от селата е обявено безсрочно бедствено положение. За тях Държавният резерв осигурява 77 тона бутилирана вода за пиене. В село..

публикувано на 14.08.24 в 16:56
Проф. Галин Цоков

Министър Цоков: В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти

В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти, като в 45 сгради дейностите няма да приключат до началото на новата учебна година, съобщи пред депутатите от парламентарната просветна комисия служебният министър на образованието Галин Цоков: "Ще се опитаме, доколкото можем, да бъдат усвоени тези ремонти. Тук..

публикувано на 14.08.24 в 16:46

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна около 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. От Центъра за спешна медицинска помощ в София потвърдиха за БНР, че има една жертва -..

публикувано на 14.08.24 в 16:34

Доротея Николаева: Студентите в частни ВУЗ-ове са дискриминирани, държавата не им дава стипендия за успех

Студентите от частните висши училища са дискриминирани от собствената си държава, защото не получават своите стипендии за успех, които държавата им дължи и то по Конституция. Това заяви в интервю пред БНР Доротея Николаева, активистка във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и член на Националния студентски съвет. Тя и..

публикувано на 14.08.24 в 16:26
Боян Магдалинчев

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ. Органът престана да функционира в края на миналата година по силата на Шестата поправка в Конституцията, но след като Конституционният съд отмени част от промените, свързани със съдебната власт, неговата дейност беше възстановена.  КС обяви за противоречащи на..

публикувано на 14.08.24 в 16:23

Министерството на транспорта проверява за хакерска атака срещу електронната система за ГТП

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack). При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:11
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова Кожарева:  "Разговорите бяха в тази насока, да", беше лаконичен той пред журналистите. Служебният..

публикувано на 14.08.24 в 15:41