Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барселона и Атлетико (Мадрид) стигнаха до четвъртфинал в турнира за Купата на Краля

Барселона и Атлетико (Мадрид) са на четвъртфинал в турнира за Купата на Краля в Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барселона и Атлетико Мадрид се класираха за четвъртфиналите на  турнира за Купата на Краля по футбол в Испания.

Барселона победи с 3:1 като гост третодивизионния Унионистас.  Халфът на домакините Алваро Гомес откри резултата в 31-ата минута, но каталунците успяха да се върнат в двубоя благодарение на гол на Феран Торес в самия край на първото полувреме.

Барса, който е печелил турнира рекордните 31 пъти, направи пълен обрат в 69-ата минута след попадението на Жул Кунде. Крайният резултат 3:1 беше оформен пет минути след това от Алехандро Балде.

Българският младежки национал Борислав Станков-Слави влезе в игра за Унионистас в 60-ата минута и можеше да се разпише във вратата на каталунците. В 90-ата минута той получи топката от Жорди Тур по диагонал и изстреля мощен шут по диагонала, но стражът на Барса Иняки Пеня майсторски спаси.

Унионистас де Саламанка се състезава в Група 1 на Трета лига в Испания и заема място в средата на класирането. Станков до момента е играл в 16 от 19-те мача и е вкарал 4 попадения.

Барселона стана седмият четвъртфиналист за националната купа след Атлетик Билбао, Севиля, Майорка, Валенсия, Реал Сосиедад и Жирона, които също достигнаха до тази фаза на надпреварата.

Барселона и Атлетико (Мадрид) са  на четвъртфинал в турнира за Купата на Краля в Испания

Атлетико Мадрид детронира Реал Мадрид, побеждавайки го с 4:2 след продължения, след като в края на редовното време резултатът бе 2:2, в драматичен мач на „Метрополитано. По този начин воденият от Диего Симеоне тим си го върна на Реал Мадрид за поражението за Суперкупата на Испания преди броени дни. Това означава, и че ще има нов носител на Купата на Краля, след като "дюшекчиите" детронираха настоящия такъв.

Самуел Лино даде аванс на Атлетико Мадрид в 39-ата, а до края на първото полувреме Реал Мадрид изравни след автогол на Ян Облак, който дойде след центриране на Лука Модрич. „Дюшекчиите“ отново излязоха напред в резултата в 57а-ата минута, когато Алваро Мората порази целта. Реал Мадрид обаче пак се завърне след феноменална комбинация между Джуд Белингам и Хоселу. В продължението Антоан Гризман вкара третия гол, а Родриго Рикелме четвъртия гол за Атлетико.

Двубоят започна с натиск от страна на Реал Мадрид. В 11-ата минута Джуд Белингам показа страхотна техника с топката в краката, след което завърши самостоятелно, но ударът му бе право в напречната греда. След това топката се озова в краката на Винисиус Жуниор, който стреля, но над напречната греда.

Родриго бе изведен очи в очи с Ян Облак в 21-ата, след което стреля, но стражът на Атлетико направи феноменално спасяване. Последва добавка от страна на Винисиус, но отново Облак бе на висота.

Родриго де Паул показа страхотна визия над играта и центрира в дълбочина в 39-ата минута, Антонио Рюдигер се опита да изчисти топката, но вместо това я прати на пътя на Самуел Лино, който я пусна покрай Андрий Лунин, за да изведе своя тим напред в резултата.

В първата минута на добавеното време Реал Мадрид успя да изравни, след като Лука Модрич центрира топката от статично положение. Ян Облак излезе да боксира, но заради мискомуникация между него и защитата словенецът я прати в собствената си врата.

Атлетико Мадрид продължи да бъде много активен и на старта на второто полувреме. В 57-ата минута Антоан Гризман комбинира с Маркос Йоренте, който се опита да центрира. Последваха няколко рикошета, а Алваро Мората бе в точния момент на правилното място, за да прати топката във вратата.

Браим Диас навлезе чрез дрибъл в наказателното поле на Атлетико в 75-ата минута и сви топката за Родриго, който шутира, но за негово нещастие топката рикошира в напречната греда.

Алваро Морато излезе очи в очи с Андрий Лунин в 80-ата минута, но стражът на Реал Мадрид умело скъси ъгъла и успя да отрази.

Последва светкавична контраатака от страна на Реал Мадрид в 81-ата минута. Джуд Белингам получи топката отляво в наказателното поле на Атлети и с лекота центрира на втора греда, където току-що влезлият Хоселу засече топката в мрежата и прати мача в продължения.

Реал Мадрид бе на косъм от пълния обрат, след като в третата минута на добавеното време, когато Винисиус стреля от близко разстояние в наказателното поле на Атлетико, но Облак направи феноменално спасяване.

Първото продължение започна равностойно, но Атлетико нанесе своя удар в 110-ата минута, а в герой за „дюшекчиите“ се превърна Антоан Гризман. Френският национал отне топката и тръгна на самостоятелен рейд по лявото крило, той навлезе в наказателното поле и от малък ъгъл завъртя топката с левия си крак в обратния ъгъл, за да прати трибуните на „Метрополитано“ в екстаз.

В 112-ата минута Хоселу получи топката на границата на наказателното поле и шутира, търсейки долния ляв ъгъл на вратата. Кълбото рикошира във футболист на Атлети, а Джуд Белингам отне и прати топката в мрежата. След преразглеждане на ситуацията с ВАР обаче голът не бе зачетен заради положение на засада, в което се намираше английския национал.

Атлетико Мадрид стигна и до четвърти гол в 119-ата минута, когато хвана защитата на Реал неподготвена. Науел Молина изведе Мемфис Депай в ситуация трима на двама, а нидерландецът продължи за Родриго Рикелме, който залепи топката в горния ляв ъгъл на вратата на Реал Мадрид.



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с първа победа за сезона

Черно море постигна първа победа от началото на първенството. Вицешампионите надделяха над Септември (София) с 2:0, като и двата гола паднаха след почивката. Първата възможност в мача бе за домакините в 6-ата минута, когато Мартин Христов се опита да върне топката към вратаря Димитър Шейтанов и за малко не си отбеляза автогол. В 10-ата..

публикувано на 29.07.24 в 23:20

Румънец стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил

Давид Попович стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил за мъже на турнир по плуване на Игрите в Париж. 19-годишният румънец проведе отлично тактически своето плуване, като изоставаше през цялата дистанциия, но със силни последни 25 метра успя да финишира първи с време 1:44.72 минута, две стотни пред втория Матю Ричардс.  Олимпийското..

публикувано на 29.07.24 в 23:18

Берое и Локомотив (София) не си отбелязаха

Берое и Локомотив (София) завършиха наравно 0:0 в среща от втория кръг на Първа лига. Двубоят започна в бавно темпо, като и двата тима чакаха своя шанс, за да изненадат противниковата защита. Първата добра възможност се откри пред Локомотив София в 13-ата минута, когато Красимир Станоев направи отличен самостоятелен пробив, но останал очи в очи..

публикувано на 29.07.24 в 21:13

Ботев (Пловдив) се оплака от погром на "Колежа"

Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с официална позиция след градското дерби срещу Локомотив в неделя, завършило при резултат 2:2. Причина за реакцията от страна на "жълто-черния" клуб са щетите, нанесени от феновете на "смърфовете" в сектора за гости и прилежащите към него помещения. От Ботев публикуваха и снимки в социалните мрежи...

публикувано на 29.07.24 в 20:01

Виктория Томова: Борих се докрай, не съжалявам за нищо

Първата ракета на България Виктория Томова заяви, че е доволна от олимпийския си дебют на турнира по тенис на Игрите в Париж.Томова отпадна днес във втория кръг след оспорван мач срещу поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ) и поражение със 7:6(5), 4:6, 1:6 след почти два часа и половина игра при много горещо време на корт номер 6 в комплекса..

публикувано на 29.07.24 в 19:58

Арсенал обяви трансфера на Калафиори

Вицешампионът на Англия Арсенал обяви трансфера на италианския защитник Рикардо Калафиори. 22-годишният бранител преминава при лондончани с трансфер от италианския Болоня. От клуба не съобщиха трансферната сума, но според медиите тя е 45 милиона евро. "Рикардо е голяма личност и характер. Той има специфични умения, които ще ни направят по-силни..

публикувано на 29.07.24 в 19:56
Филип Янев и Валентина Георгиева

Филип Янев пред БНР: Благодарим за подкрепата на цяла България!

Валентина Георгиева ще помни винаги 18-ия си рожден ден. В деня, в който навърши пълнолетие, тя се класира за финала на прескок на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж.  България не е имала финалистка на най-големия спортен форум от 32 години. През 1992 година на олимпийските игри в Барселона Силвия Митова завършва на 8-мо място във..

публикувано на 29.07.24 в 17:10