Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинистите в Германия започват шестдневна стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и милиони пътници в цялата страна се готвят за началото на шестдневна стачка на машинистите, членуващи в синдиката Ге Де Ел (GDL), предаде ДПА.

Очаква се стачката да започне в ранните часове на утрешния ден и да причини огромни нарушения в жп услугите в страната, съобщава БТА. 

От днес "Дойче бан" оповестява силно свити разписания за движение на влаковете, които ще продължат да пътуват въпреки протестните действия. 

По план стачката би трябвало да продължи до понеделник, 29 януари. Протестът в товарните превози ще започне още тази вечер.

При предишните стачни вълни бяха отменени около 80 процента от влаковете на дълги разстояния. "Дойче бан" очаква значителен брой отменени връзки и закъснения и при регионалните влакове през следващите дни, които обаче ще варират в отделните региони. Стачката ще засегне и градските жп услуги, т. нар Ес-бан (S-Bahn). 

От месеци компанията и синдикатите водят ожесточен спор по колективния трудов договор, като профсъюзите настояват за намаляване на работните часове и повишаване на възнагражденията. Това е четвъртата стачка, обявена от синдиката през последните месеци, и се очаква да бъде най-дългата досега.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова от ПП-ДБ

ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници

Работата на НС започна със спор около причините за тежките условия в психиатричните клиники. В декларация Стела Николова от ПП-ДБ призова за спешни мерки, за да се предотвратят още случаи на изгаряне на пациенти след този във Варна, който е шести за последните 5  години. По думите на Николова се налагат спешни действия по изпълнение на препоръките..

публикувано на 15.08.24 в 10:18
Делян Пеевски

За Пеевски темата днес е: Защо се бави процедурата за служебен кабинет?

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира упреците от "Възраждане" и ПП-ДБ, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански - Вълка. "От партия на кеша и от проруската партия, от най-големите мафиоти и слуги на Путин в България, питай ги ти какво правят и защо прокуратурата нищо не..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Деяна Марчева: Прилагането на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище ще доведе до лов на вещици

ЛГБТИ и стигмата в България, за която не се говори, стои в обществото ни на всички нива.  Това коментира в интервю пред БНР доц. д-р Деяна Марчева преподавател Конституционно право в НБУ за искането президентът Румен Радев да наложи вето ва Закона, в който се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище. "Липсата..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Веселин Вучков: Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира система

" Не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция, която е разположена в един демократичен правен ред на нашата родина ". Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Веселин Вучков във връзка с полицейските протести. Полицаи пред..

публикувано на 15.08.24 в 09:41

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана.  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 09:26
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

САЩ и Катар с призив да не се подкопават преговорите за примирие в Газа

САЩ и Катар призоваха всички страни да не подкопават преговорите за постигане на примирие в Газа. Франс прес тълкува призива като завоалирано предупреждение към Иран, "Хамас" и Израел. Вчера от палестинската групировката "Хамас" обявиха, че няма да участват в насрочените за днес в Катар нови преговори за прекратяване на огъня. Решението беше..

публикувано на 15.08.24 в 09:07

Остров "Света Анастасия" отбелязва 10 г. от превръщането си в туристическа дестинация

10 години от превръщането си в туристическа дестинация чества единственият обитаем остров по българското Черноморие - "Света Анастасия" край Бургас. 4 дни ще продължи празничната програма на  острова, която включва концерти, изложба, плувен маратон, поетично четене и още много изненади. Първите гости на острова днес, когато малкото късче земя..

публикувано на 15.08.24 в 09:01