Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел изключва примирие в ивицата Газа

Къщи, разрушени по време на израелска военна операция в бежанския лагер Ал Бурейдж в южната част на ивицата Газа, 24 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел изключва примирие в ивицата Газа. По-рано се появиха съобщения за напредък в преговорите с "Хамас" за временно прекратяване на огъня и размяна на заложници и затворници. 
Говорителка на израелското правителство опроверга съобщенията, че има сближаване на позициите с "Хамас" за временно примирие и освобождаване на израелски заложници и палестинци от израелски затвори.

"Израел няма да се откаже от унищожаването на "Хамас", освобождаването на всички заложници и от елиминирането на всякаква заплаха за сигурността на Израел от Газа. Няма да има прекратяване на огъня. В миналото имаше паузи за хуманитарни цели, но това споразумение беше нарушено от "Хамас", заяви говорителката Илана Щайн.

В Израел хиляди жени демонстрират с искане за спешно споразумение за освобождаването на заложниците и блокират улици в Тел Авив, Хайфа и Ерусалим.
В ивицата Газа отново хиляди палестинци са принудени да напуснат домовете си заради масирани израелски удари в района на Хан Юнис в южната част на анклава. Основният бежански поток се насочва към граничния с Египет град Рафах.

"Никъде няма безопасно място. Никъде. Страх ме е за децата. Дъждът ни удави, не сме спали цяла нощ, бомбите не спират", разказва майка на осем деца пред импровизирана палатка край Рафах.

Организацията "Лекари без граници" изрази притеснение от ситуацията в основната болница в Хан Юнис, където има над 800 пациенти и хиляди прокудени палестинци, потърсили там закрила.
А египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обвини Израел, че задържа и забавя доставките на помощ през граничния пункт Рафах за ивицата Газа, като извършва процедури, които спират движението.

"Преди изпращахме по 600 камиона на ден в Газа. А за последните два-три дни не можем да пратим повече от 200 камиона на ден", заяви Ас Сиси.

Израел продължава да отрича, че задържа доставки.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявено е извънредно положение в руската Курска област

Извънредно положение е обявено в руската Курска област, откъдето започна украинската офанзива по-рано тази седмица. Москва изпрати допълнителни сили в района около град Суджа в Курска област за противодействие на украинската офанзива. От руското министерство на отбраната разпространиха видеозапис от придвижването на войските, като уточниха,..

публикувано на 09.08.24 в 15:03
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна. Това коментира в интервю пред БНР политологът Огнян Минчев...

публикувано на 09.08.24 в 14:52
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да се запознае с целите и приоритетите за управление и след това ще реши. Горица..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03