Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният съд на ООН не поиска незабавно спиране на огъня в Ивицата Газа

| обновено на 26.01.24 в 21:44
Израелски танк и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел, 16 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израел трябва да предотврати извършването на геноцид в Газа, реши Международният съд на ООН в Хага, но не призова за прекратяване на огъня. Искът срещу Тел Авив по Конвенцията за геноцида, фомулирана и заради Холокоста през Втората световна война, беше заведен от Южна Африка. 

Съгласно решението, Израел трябва да направи всичко необходимо да предотврати убийствата на палестинци в Газа, да не им причинява психически травми, да не предприема умишлени действия за физическото им унищожаване посредством условията им на живот и като възпрепятства ражданията.

"Израел трябва незабавно да се погрижи неговите военни сили да не извършват нито едно от горепосочените действия", заяви съдия Джоан Донахю, след като припомни, че въпросните действия са описани в чл. 2 от Конвенцията за предотвратяване и наказване на геноцида на ООН.

Прочетеното от Донахю решение още гласи, че Израел трябва да спре и накаже директните призиви за геноцид спрямо палестинците в Газа, както и да им осигури основни услуги и хуманитарна помощ, предвид тежките условия в Ивицата.

Южноафриканската делегация и президентът Сирил Рамафоса посрещнаха решението с аплодисменти и го определиха като дипломатически успех, въпреки че съдът не подкрепи искането им за незабавно спиране на огъня в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че Международният съд правилно е отхвърлил искането страната му да не може да се защитава, но и допълни, че самото допускане за извършван геноцид спрямо палестинците опозорява съда за десетилетия напред. Нетаняху вече е казвал, че офанзивата на страната му не може да бъде спряна в Хага.

"Израел не трябва да бъде учен на морал", каза днес отбранителният министър на Израел Йов Галант, който след 7 октомври заяви, че страната му се бие с "човешки животни". 

"Хага-шмага" - тази подигравателна реакция спрямо решението изрази крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир чрез социалната мрежа "Екс".

Над 26 000 жители на Газа са били убити при израелските удари, сочат данни на здравните власти в ивицата. Офанзивата започна в отговор на атаките на Хамас и други групировки на 7 октомври, когато бяха убити 1200 израелци и пленени около 250, много от които все още са държани като заложници. 

Саудитска Арабия и Катар приветстваха решението на съда в Хага. 
Според Рияд, Израел трябва да понесе отговорност за вече случващото се в Газа.
Катарското външно министерство, цитирано от Франс прес, определи решението в Хага като "победа за човечеството".
Същевременно американският президент Джо Байдън и емирът на Катар са обсъждали тази вечер усилията за освобождаване на израелските заложници, държани от Хамас в Газа, съобщиха от Белия дом. Съветника на Байдън по националната сигурност Джон Кърби обаче допълни, че не бива да се очаква непосредствено развитие по казуса. 
По данни на Израел, 132 заложници не са били освободени от "Хамас" след първоначалното им отвличане на 7 октомври. Предполага се, че 28 от тях са починали.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43
Френският премиер Габриел Атал (вдясно) приветства президента на Китай Си Цзинпин (вляво) и съпругата му Пън Лиюан (в центъра) на летище Орли, южно от Париж, Франция, 5 май 2024 г.

Китайският президент с официално държавно посещение във Франция

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейската си обиколка. За първи път от пет години насам китайският президент се завръща в Европа. Тридневната му визита във Франция е по случай 60-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, но на дневен ред в утрешните дипломатически..

публикувано на 05.05.24 в 18:09

Политиците с великденски пожелания и послания

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев и политически лидери отправиха пожелания за здраве, благоденствие, мир и вяра в доброто по повод Възкресение Христово.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Пожелание за здраве, мир и любов във всеки български дом отправи президентът Румен Радев. С пост..

публикувано на 05.05.24 в 17:44
Къща, разрушена от израелски удар в Южен Ливан, архив, 27 декември 2023 г.

Четирима цивилни са убити при израелски удар по гранично село в Ливан

Четирима души бяха убити при израелски удар в село в южен Ливан. Загиналите са били членове на едно семейство, съобщи Ройтерс като се позова на източници от ливанската гражданска защита. По информация на ливанската държавна новинарска агенция убитите са семейство с две деца, едното от които е било на 12 години. В изявление "Хизбула" заяви, че в..

публикувано на 05.05.24 в 17:24
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА. Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в..

публикувано на 05.05.24 в 17:18