Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и още 5 държави спряха финансирането за агенцията за палестинските бежанци

Снимка: Алами/Ройтерс

САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Финландия и Австралия спряха временно финансирането за агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, след като Израел отправи обвинения към няколко нейни членове, че са замесени в нападението на "Хамас" от 7 октомври. Последваха и уволнения в агенцията. 

Външният министър на Израел - Израел Кац, намекна, че Израел ще се опита да спре работата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Ивицата Газа след края но войната. Междувременно ООН предупреди за влошаващите се хуманитарна криза, местните власти алармират, че заради лошото време - през цялата изминала нощ е валял дъжд и е духал силен вятър, има опасност от разпространяването на заразни болести. 174 палестинци са били убити, а 310 - ранени в анклава за последните 24 часа - ден след като Международния съд на ООН в Хага постанови, че Израел трябва да предотвратява актове на геноцид по време на конфликта. 

"Франс прес" съобщава за масиран танков обстрел в Хан Юнис - роден град на един от организаторите на случилото се през октомври, според Израел. А съюзникът на "Хамас" - групировката "Ислямски джихад" съобщи, че е поразила снабдителна линия за израелската армия източно от бежански лагер в централната част на Газа.

Продължават дипломатическите усилия за сключването на примирие - предстои среща на ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс с колегите му от Израел и Египет, както и с премиера на Катар, през следващите дни, в Париж, пише още агенция "Франс прес".

А в момента десетки хора, включително членове на семействата на израелските заложници, държани от "Хамас" в Газа, протестират пред дома на премиера Бенямин Нетаняху в крайбрежния град Кесария. Демонстрантите носят снимки на 136-имата души, скандират имената им и настояват правителството да ги върне в родината им веднага.


               


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК въведе временни мита върху вноса батерии за електромобили от Китай

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на захранвани с батерии електромобили от Китай. Мярката идва след продължило 9 месеца разследване от страна на Комисията на държавните субсидии от Пекин. Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е..

публикувано на 04.07.24 в 12:47
Джейхан Ибрямов

Изключиха Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС. Решението беше прочетено от парламентарната трибуна от председателстващия заседанието Росица Кирова. То е било взето днес, като "за" изключването му са гласували 30 народни представители, без гласове против и въздържали се. ДПС – Търговище снема доверието си от..

публикувано на 04.07.24 в 12:18

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища и два склада за дървесина заради нарушения на Закона за горите. В рамките на един ден горските са проверили над 450 обекта за добив на дървесина и 15 склада за съхранение, преработка и търговия с дървесина. Съставени са 38 акта за констатирани законови нарушения. Сред най-честите..

публикувано на 04.07.24 в 12:08

Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър

Преди заседанието по делото за катастрофата на столичния булевард "Сливница", в която загинаха  24-годишната Анна-Мария Малчева и 22-годишния Явор Стоянов, представители на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха със служебния правосъден министър Мария Павлова. Майките на Ани и Явор: Шофирайте със сърце и разум, безотговорността убива!..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49