Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Градев: Няма разделение между нас с Бербатов! Ние сме новото време

Снимка: Христо Денев

Кандидатът за президент на БФС Георги Градев заяви категорично, че няма разделение между неговия екип и този на Димитър Бербатов. Дори напротив – двата екипа гледат в една посока – промяна в българския футбол. И дори са в постоянна комуникация. Градев гостува в предаването „Спорт и музика“ на програма „Хоризонт“ и заяви, че кандидатурата му е много сериозна. На 14 февруари ще разкрие повече за програмата на своята кампания, както и хората, с които ще работи, ако бъде избран за президент на Конгреса на Централата на 15 март.

„Няма екип на Бербатов и екип на Градев. Има ново време. Има нови хора. Има желание за промяна. Експертност – това е, което даваме ние с Димитър Бербатов на хората. Ние даваме надеждата, че футболът ще се промени. Дали аз ще бъда в стаята с тези хора, или ще бъда със сегашните хора, с които работя – това няма значение. Важното е, че ние с Димитър гледаме в една и съща посока. Който и да спечели от двамата, аз съм убеден, че ще донесе промяната във футбола“, каза Градев, който доскоро беше сред хората в екипа на Димитър Бербатов.

„Ние не сме опозиция, хора. Няма такова нещо, като опозиция. Първо, защото няма такова нещо като управление. В Бояна е хаос, безредица и една пустиня, пълна с гущери и змии, която ние трябва да подредим. И върху нея да изградим един модерен град. Ние не сме опозиция. Екипът на Димитър и моят екип – това сме хората на новото време. Експерти, които идват, за да променят футбола към добро. На вас не ви ли писна да се занимавате с право? Не ви ли писна да се занимавате с проблеми? Не е ли по-готино да отидем на европейско или на световно първенство с момчетата и там да изпием по една бира пред стадиона? И да си говорим за футбол. И веднага правя препратката към шахмата, другото нещо, с което се занимавам в момента. Там е много лесно в момента да се пишат статии, защото сме европейски шампиони и сме на върха на славата. И самите журналисти ми го казват: „Благодарим, че направихте нещо различно, за да пишем нещо различно и да дадем най-доброто от себе си“.

Така че не гледайте на нас с Димитър като на хора от различни екипи. Гледайте на нас като на хората на новото време. Като промяната. Няма откъде другаде да дойде промяната. Няма откъде другаде да дойде промяната, освен от Димитър Бербатов, Георги Градев и техните съмишленици“, каза още Градев и добави, че кандидатурата на друг бивш национал Илиян Стоянов е шега, която се е развила прекалено много и хората са я взели сериозно.

„Разцепване на гласовете може да има, ако се появи аватарът на Борислав Михайлов. Това е проблемът. Ако гласовете се разцепят в тази грешна посока. Това ще са гласове, които искат да ни дърпат надолу към дъното и заедно с Титаник да потънем. Аз в момента на БФС им викам Титаник по две причини. Първата, защото вървят стремглаво надолу и как плъховете почват да напускат кораба и да предават капитана. Но е абсурдно някой да се качи сега на този кораб, когато потъва. Ако се стигне дотам да се гласува между Георги Градев и Димитър Бербатов, аз мисля, че такова гласуване дори няма да има.


Дайте да разсеем този мит – за „разцеплението“. Първо – ние не сме опозиция. Ние сме новото време. Ние сме новата вълна. Второ – няма разцепление. Не може да има разцепление, когато всички гледаме в една посока. И най-добре ще го разберете, когато отидем на конгреса. Ще видите какви ще са отношенията между двата екипа. Напротив – има постоянна комуникация между нас, тъй като целта е една и съща. Имам принципни различия с Бербатов, но това не означава, че ние не гледаме в една посока. Това не означава, че ние не се борим за едно и също нещо. Това не означава, че Димитър Бербатов е лош вариант за БФС. Това не означава, че целият екип, който е съставил, е лош екип. Напротив – който и екип да спечели, аз съм убеден, че другият екип ще продължи да помага и съвместно, заедно ще обединим футбола. Защото 18 години ние сме разделяни.

Чух онзи ден Йордан Лечков да обяснява как ние сме разцепени. Глупости на търкалета! Те са разцепени и това го видяха всички, когато Боби Михайлов замина за Сен Барт. В сряда излетя със самолета и в същия ден Михаил Касабов подаде за вписване в Търговския регистър. И то не чрез адвоката, който представлява БФС, а чрез собствен адвокат. На Михаил Касабов му заговори съвестта. Може би е свързано с това, че си отиде един от най-близките му приятели в Германия. Може да е свързано с това, че той иска да се пенсионира през март. Но този човек е честен и почтен. Той иска да си тръгне с високо вдигната глава. Той иска утре да излезе в обществото, да изпие някъде свободно една бира и хората да го потупат по рамото и да му кажат: „Браво, Михаиле!“. А дали могат Борислав Михайлов, Йордан Лечков и другите да отидат някъде на кино или на ресторант? Аз се съмнявам, че това е здравословно да го направят.

Мит е, че има разделение между нас. Това се пуска от онези хора в Бояна, които си тръгват. Змията хапе най-лошо, когато умира, приятели. Те умират и затова хапят. Разцепление има само при тях!“, категоричен е Градев.

Адвокатът по спортно право разкри и че не случайно е избрал датата 14 февруари, за да разкрие повече подробности за кандидатурата си: „Боби Михайлов винаги си печелеше конгресите на 14 февруари и реших да взема нещо положително от него. Мисля да му разваля неговия празник на 14 февруари и тогава да си обявя екипа и програмата. Моята кандидатура е изключително сериозна. Но мен ме притеснява друго – настроенията в клубовете. Че има хора, които просто не познават добре Димитър и не желаят да го подкрепят. Притеснява ме, че техните гласове ще отидат в грешните ръце. Ще се появи аватар на Боби Михайлов накрая и той ще събере този негативен вот към Димитър. Аз искам да събера положителния вот, който има към мен и на второ място да не позволя на този негативен вот да отиде в грешните ръце. Но ако накрая на Конгреса се стигне до балотаж и клубовете ми кажат, че предпочитат Димитър да ги управлява. Аз ще се съглася с тяхното мнение. Аз нямам за самоцел да управлявам. Аз искам да работя безкористно и без пари – така, както го правя в шахмата. Искам да дам експертизата и връзките, които имам – не само във ФИФА и УЕФА, а и в другите организации. Няма вариант, в който аз да се откажа преди Конгреса“.

„Общата ни цел е да вдигнем футбола на крака. Да разчистим блатото. Не е трудно! Трябва дупе! Трябват правила и да имаш здрава ръка да ги налагаш. Имаме огромен талант в България, но той не се реализира, защото управленците в спорта не създават условия за това. Когато им създадеш едни прекрасни условия на тези спортисти, те самите се отплащат с резултати. Така стана в шахмата. Убеден съм, че така ще стане и във футбола. Казват ми, че от 2008 година надолу имаме огромен талант и потенциал. И това мен ме обнадеждава, че можем да създадем условия, правила, инфраструктура, които да издадат един качествен продукт. От масовия спорт до професионалния спорт. Ако пренесем тази страст, тези правила и този начин на работа резултатите ще дойдат точно след 4 години. Когато ви казвам, че ние ще се класираме на Европейско първенство“, допълни той.

Очаква ли Георги Градев още кандидати за президент на БФС? Срокът е до 29 февруари. „Очаквам още един кандидат за президент – аватар на Борислав Михайлов. Това ще е самоубиец. Едно камикадзе. Той ще бъде посочен от цялото общество с пръст и на него ще му трябват 10 години след това да си оправи имиджа в обществото. Ако има такова камикадзе, да заповяда. Но вече няма време за професионален екип, за промяна, за кампания“, категоричен е Георги Градев.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10