Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2050 година: В България да има хранилище за съхранение на високорадиоактивни ядрени отпадъци

Снимка: БГНЕС

Очаква се до 2050 година в България да има хранилище за съхранение на високорадиоактивни ядрени отпадъци. Все още обаче, няма избрана локация къде да се намира то.

В анализ на Съвета за икономическо развитие към Министерският съвет се посочва че изграждането на подобно съоръжение може да предизвика съпротива от местната общност. Затова се предлагат и  подходящи действия от страна на държавата.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов заяви, че в следващите месеци ще се обсъжда актуализираната национална стратегия за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци. В нея ще фигурира и метода за дълбоко геоложко погребване на високорадиоактивните отпадъци, каквото е и отработеното ядрено гориво.

Предвижда се на дълбочина от 400 до 600 метра под земята да се дълбаят галерии и те да се запълват със специални контейнери, в които се поставя отпадъка, като зоната не трябва да е сеизмична. Проучванията за възможни локации за такова хранилище са от преди 40 години.

"Предстоят редица още по-задълбочени проучвания и анализи от всякакъв характер, преди да се пристъпи към някакъв списък от възможности", коментира Николов.

"Нашата задача е да защитим всички вас, цялото общество, от потенциалните опасности на радиоактивните отпадъци", посочи Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране.

За да се преодолее съпротивата на местното население от изграждане на подобно хранилище, от Съвета за икономически анализи предлагат да има пълна прозрачност - възможност за местен референдум в съчетание с икономически стимули - "Данъчни облекчения, инвестиции в инфраструктурата, специални мерки за подобряване на условията в местния работен пазар", посочи един от авторите на анализа Петьо Бонев.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие в 32-то издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" са заявили фирми, предлагащи..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и лавандулово масло. За първи път България е страна - партньор на въпросното изложение. То..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват подлагани на допълнителни проверки. При наличие на съмнения за зараза при даден пътник, които..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда. Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта..

публикувано на 24.08.24 в 14:15

Полицай беше ранен при взрив край синагога в Южна Франция

Полицай беше ранен в Южна Франция при взрив край синагога. Експлозията в популярното курортно градче Ла Мот е предизвикана, след като две коли са били подпалени. "Очевидно престъпен акт" - така вътрешният министър Жералд Дарманин нарече инцидента край синагогата в Ла Мот близо до Монпелие на южното френско крайбрежие. Той подчерта, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:45
Илияна Йотова

Йотова: Вътрешният министър показа, че се стреми към политическа кариера и няма как да проведе честни избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази увереност, че в понеделник ще има одобрено ново сужебно правителство, за да може предсрочните парламентарни избори да бъдат насрочени за 27 октомври.  Тя коментира, че номинираният отново за служебен премиер Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да организира честни и прозрачни избори...

публикувано на 24.08.24 в 13:36

Радев: Много места пазят спомен за борбите за освобождение, но славата на Шипченската епопея е ненадмината

По повод годишнината президентът Румен Радев написа, че са многобройни местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.  В пост в официалната си страница във Фейсбук държавният глава отбелязва, че вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер..

публикувано на 24.08.24 в 13:28