Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбски граждани протестираха в Белград срещу оправданите в убийството на журналиста Славко Чурувия

Снимка: pixabay.com

Сръбски граждани протестираха пред Апелативния съд в Белград заради решението, с което бяха оправдани четирима обвиняеми за убийството на журналиста Славко Чурувия преди 25 години навръх Великден.

Протестът бе организиран от журналистически сдружения и неправителствени организации. Протестиращите блокираха движението около съда и носеха плакати с надписи "Когато няма правда, това е тирания" и "Накажете убийците". От фондация "Славко Чурувия" призоваха гражданите да вдигнат огледала, "в които правосъдието да види собственото си лице“. Един от демонстрантите заяви:

"Това е послание, което държавата ни изпраща: журналистите не са защитени. А това, което трябва да разберат гражданите, е, че така и самите те не са защитени".

Протестиращите държаха огледала, които след това оставиха пред съда. Славко Чурувия бе убит на 11 април 1999 година по време на бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия пред входа на сградата, в която живееше в центъра на Белград. 

Убийците изстреляха 17 куршума в гърба на Чурувия, който бе известен с критиките си към режима на Слободан Милошевич. 

Втората съдебна инстанция отмени първоинстанционната присъда, с която обвиняемите четирима мъже от службите за сигурност бяха осъдени на лишаване от свобода и ги оправда.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата "Едно море"..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и за големи..

публикувано на 11.05.24 в 03:44