Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължават протестите на фермерите в Испания

Фермерски протест в Жирона, Испания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес продължава стачката на фермерите в Испания. Вчера стотици трактори затвориха десетки пътища и магистрали, причинявайки по този начин километрични задръствания.

Очакванията са към фермерите да се присъединят и от Националната асоциация за защита на транспортния сектор, която обединява хиляди автомобилни превозвачи, самостоятелно заети лица и малки и средни предприятия. Те съобщиха, че ще подкрепят селските стопани и дори призоваха за безсрочна национална стачка от събота. Това е същата асоциация, която през 2022 година организира 20-дневна стачка и предизвика недостиг на хранителни продукти в магазините. Сега плановете на фермерите са да продължат с блокадата на пристанищата и пазарите.

Мотото им е "Без земеделие и добитък масата ви е празна", а сред исканията им са да се затегнат условията за внос на храни от страни извън ЕС, защото те подбиват цената на вътрешните пазари, като не спазват строгите изисквания на общността. Искат да продължат протестите поне до 23 февруари и вече имат разписан график ден по ден за различните автономни региони.

В Барселона се очаква да влязат с тракторите в центъра на града и да протестират под прозорците на регионалния министър на климатичните действия, храните и селските райони. Техните искания ще са в центъра на политическия дебат в Конгреса, където депутатите от "Вокс" и Народната партия ще търсят обяснения от премиера Педро Санчес какво е предприело правителството.

Говорителят на кабинета Пилар Алегрия предварително обяви, че фермерите имат тяхната "абсолютна подкрепа" и че те винаги "са били и ще бъдат на страната на фермерите".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов (в центъра) и Томислав Дончев (вдясно) в НС - 17 септември 2024 г.

За ресора на Захариева в ЕК: С "голяма благодарност" или "обида за България"

Разнопосочни мнения в България за получения ресор в новата Европейска комисия, където българският еврокомисар Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ,  ще отговаря за стартъпи, иновации и изследвания Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в този ресор са едни от най-мощните и..

публикувано на 17.09.24 в 15:27

Спецоперация срещу наркобизнеса във Варна, има задържани, разкрити са лаборатории

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и..

публикувано на 17.09.24 в 15:09
Извънредно заседание на парламента - 17 септември 2024 г.

НС отложи за седми път въвеждането на новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци

Парламентът отложи за седми път новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци с промените в Закона за местните данъци и такси. Предложението е на  ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 158 депутати, против бяха трима депутати от ПП-ДБ. НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет" Предложението бе прието и на второ четене - така, вместо от 1 януари..

публикувано на 17.09.24 в 14:29
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков: Документ на ДА "Архиви" опроверга обвиненията към Иван Иванов

Нека всички знаят, че каквото и да се опитват да правят срещу поставянето на паметника на кмета на София Иван Иванов (1934 – 1944), няма да успеят. Паметник ще има, въпросът е, колко дълго душманите на тази благородна идея ще стават за резил пред гражданите на София. Това обеща общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков в..

публикувано на 17.09.24 в 14:24
Турският президент Реджеп Ердоган

Турският президент и министри подкрепиха палестинците, публикувайки песента "Бойкот"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговите министри подкрепиха палестинците, като публикуваха в профилите си в социалните медии песен със заглавие "Бойкот", създадена с помощта изкуствен интелект от композитора и депутат от управляващата партия Юджел Арзен Хаджъогулларъ. "Ще отпиеш студена кола, добре, но умира бебе, без следа", се пее в..

публикувано на 17.09.24 в 14:11
Проф. Румен Кънчев

Проф. Румен Кънчев: Според Байдън ATACMS за Украйна може да доведе до неуправляемост на решенията в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски вероятно ще изчака сесията на ООН в края на септември и там да бъде направен дипломатически опит за спечелване на още привърженици и едва тогава ще изложи плана си за победа .   Това каза пред БНР експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев, бивш заместник-министър на отбраната.  Той добави, че..

публикувано на 17.09.24 в 14:09

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство срещу Пеевски

От “Продължаваме промяната - Демократична България” съобщиха, че обжалват отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата.  От коалицията уточняват, че сигналът срещу санкционирания по "Магнитски" депутат е включвал данни за извършени престъпления по служба от магистрати и..

публикувано на 17.09.24 в 14:02