Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Цариградска: Мафия не се бори с публично изслушване

Отляво надясно - Кирил Петков, Бойко Рашков, Владислава Цариградска
Снимка: БГНЕС

"Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия". 

С тези думи съдията от плевенския окръжен съд Владислава Цариградска отклони исканията на депутатите от времената парламентарна комисия, която проучва имал ли е Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, влияние в съдебната власт, да назове имена на политици и депутати, свързани с него.

Цариградска, която през 2019 година е била заплашена от Божанов в съдебната зала, отговаря на депутатски въпроси.

"Нищо лично срещу госпожа Зартова, но имам достатъчно и документални основания, вън от това, което излиза в публичното пространство, да подозирам, че тя лично е допринесла за това Мартин Божанов да придобие този демоничен образ, който вече стана известен на българското общество и най-вече -  да го кажем гражданствено-прокурорски чадър над него. Той не е само прокурорски, подозирам, че е чадър и от службите. Аз бях разпитана на 5 юли 2023 година, когато имаше благоволение от страна на прокурора след дълго мое настояване да получа качеството на пострадало лице, не защото ми харесва -  за мен е унизително, че българската държава допуска това нещо да се случва. След като бях разпитана, представих всички доказателства. Много спешно се искаше да бъдат разпитани колегите ми, защото ние сме с много силни мрежи и това ни пази всъщност, не ни пази прокуратурата в лицето на г-жа Зартова, Кирилова, Сарафов, всъщност ни пази колегиалността и силната общностна подкрепа", заяви Цариградска.

В началото на своето изказване тя каза, че няма да съобщава имена, защото комисията трябва сама да стигне до тях. Цариградска разказа и за поредна заплаха от вчера - този път към мъжа ѝ и децата ѝ. Тя попита и защо, след като Мартин Божанов е мъртъв, продължават да текат заплахи към нея.

Тя призова да се изясни цялата истина за зависимостите в съдебната система, но изрази съмнение, че прокуратурата, въпреки че има необходимите инструменти, може да свърши тази работа, докато начело е Борислав Сарафов.

Бившата районна прокурорка на София Невена Зартова от своя страна изрази учудването си от свързването на Софийската районна прокуратура с групата на Нотариуса, като припомни, че това е най-нискоинстанционната прокуратура и всеки акт на всеки прокурор подлежи на контрол.

„Чадър няма как да има“, беше категорична тя, след което коментира и момента с подаването на оставките.

Това стана миналата сряда, като заместниците на Зартова я изпревариха с десетина минути, като в оставките си се разграничиха от нея и написаха, че подкрепят и.д. главния прокурор Борислав Сарафов в реформата, която прави.

Зартова каза пред депутатите, че заместниците ѝ са били принудени да се разграничат от нея, което обаче малко след това те отрекоха, като казаха, че върху тях не е оказван натиск, а си подали оставките заради напрежението в Софийската районна прокуратура. Преломен бил моментът, в който 21 върховни прокурори влязоха на проверка в СРП. Това стана преди две седмици, а начело беше Борислав Сарафов, който каза, че се проверява отдел „Специализиран“, наречен от него шпицкоманда.

Затова и депутатите питаха дали има такива отдели и в други прокуратури в страната. Стана ясно от отговорите, че такива отдели има навсякъде и те се занимават с обществено значими дела.

Имаше и коментари за публикации в медиите за купон на СРП, на който е присъствал и мартин Божанов. Никой от присъстващите не знаеше как Божанов се е озовал там. Зартова, която каза, че е била поканена от свой колега, отказа да назове името му.


Заседанието на временната парламентарна комисия може да гледате ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40