Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинал и четирима пострадали след руски нападения с дронове в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди да се навършат две години от началото на войната, бойните действия на територията на Украйна продължават. За поредна атака с дронове съобщиха властите в градовете Одеса и Днепър.

Един човек загина при пожар в промишлено предприятие в Одеса след руски удар с дронове. Друг е бил спасен. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира девет безпилотни апарата в района. В Днепър са пострадали четирима души след нападение с дрон към жилищен блок. Според местните власти под развалините е възможно да има още хора.

Френският президент Еманюел Макрон организира в понеделник международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж, съобщи вчера Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Срещата ще се състои по повод втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна.

Планира се в срещата да участват "държавните глави и правителствените ръководители на няколко държави или представители на ниво министри", за да бъдат "обсъдени наличните възможности за засилване на партньорското сътрудничество в подкрепа на Украйна", се казва в изявление на Елисейския дворец, в което не се правят повече уточнения.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че в срещата в Париж ще участват голям брой европейски лидери, сред които и той.

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви днес, че САЩ ще въведат стотици нови санкции срещу Русия в рамките на нов санкционен пакет по случай втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс.

Нюланд каза, че част от санкциите ще бъдат насочени срещу отговорните за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Същевременно тя уточни, че основната част от новите санкции ще засегнат "военната машина на Путин" и ще имат за цел да запълнят празнините в съществуващите санкционни режими.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще обяви утре нов голям пакет от санкции срещу Русия.

"Ще има нов смазващ пакет от санкции, ще има стотици санкции през следващите няколко дни.  Част от тях ще бъдат насочени срещу хората, замесени в смъртта на Навални", каза Виктория Нюланд в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Нюланд призна, че действащите санкции не са спрели отбранителната индустрия на Русия.

"Путин и неговите мошеници намериха много пробойни", каза заместник държавният секретар, но отбеляза, че с новите санкции ще бъде обърнато внимание на този въпрос.

"Когато видите пакета след няколко дни, ще забележите, че той обръща сериозно внимание на заобикалянето, на възлите и мрежите и на страните, които помагат, по собствена воля или не, санкциите да бъдат заобикаляни, както и на банките, които поддържат и позволяват това заобикаляне, а също така и на ресурсите, които се използват за оръжията", поясни Нюланд.

Великобритания обяви вчера нов пакет от санкции срещу Русия, като заяви, че иска да ограничи военните възможности на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Пакетът, който съдържа санкции срещу повече от 50 души и организации, бе обявен два дни преди в събота да се навършат две години от нахлуването на руските сили в Украйна.

Британските санкции са част от координирани усилия на Запада да ограничи възможностите на руската икономика.

"Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази нелегална инвазия. Нашите санкции лишават Путин от ресурсите, които са му тъй необходими", се казва в изявление на британския външен министър Дейвид Камерън.

ЕС също въведе нов пакет санкции срещу Русия.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата с подробности утре за акцията относно кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за..

публикувано на 14.08.24 в 18:21
Владимир Савов

Зам.-председателят на КФН, който подаде оставка, отива на работа в Азия

Със 109 гласа "за", 36 "против" и 16 въздържали се Народното събрание освободи от длъжност заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов, който подаде оставка. В комисията Савов ръководеше управлението "Застрахователен надзор".  Освободиха зам.-председателя на КФН От парламентарната трибуна той подчерта, че вече 10..

публикувано на 14.08.24 в 18:20

Бонбони с дрога са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия. Неизвестно лице е дарило ананасови бонбони в запечатана опаковка за продажба на дребно. Те после били раздадени като част от пакети с храна, съобщиха от благотворителната организация, организирала дарителската акция...

публикувано на 14.08.24 в 18:04
След пожара в района на Анатоли Неас Макрис, близо до Атина, Гърция, 13 август 2024 г.

Нови огнища на пожарите в Гърция се разпалиха от високите температури

Нови огнища се разпалиха в Гърция от високите температури, след като по-рано днес беше съобщено, че е потушен големият пожар край гръцката столица: Изгасен е големият пожар край Атина Големият пожар в Гърция взе жертва А жителите на гръцкия район по планината Славянка отново ще протестират заради това, че няма самолети, които да гасят огъня...

публикувано на 14.08.24 в 17:59

Украинската армия напредва в Курска област, нов район на Русия обяви извънредно положение

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в Курска област и е приключила операциите по прочистване на руския град Суджа от силите на Москва. "Продължаваме да..

публикувано на 14.08.24 в 17:48

Авария и намалял дебит по водохващането оставят без вода кюстендилското с. Слатино

Авария и намалял дебит по водохващането отсяват от седмици без вода кюстендилското с. Слатино - едно от трите,   където, заедно със съседните Мурсалево и Смочево, от 1 юли е обявено бедствено положение, сигнализират до БНР местни жители. Според тях операторът "Кюстендилска вода" бездейства, а  ситуацията с влошава. При   продължителното..

публикувано на 14.08.24 в 17:15

Издирват 28-годишна жена от Вършец, разследват отвличане

Окръжна прокуратура Монтана ръководи разследване за отвличане на жена от Вършец. Сигналът е подаден от родителите на момичето, малко преди полунощ. Предстои момичето и извършителя да бъдат обявени за общодържавно издирване Родителите заявили в полицията във Вършец, че 28-годишното им момичето е било отвлечено от врачански жител. Според тях..

публикувано на 14.08.24 в 17:09