Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиримата заместници на Невена Зартова се разграничиха от нея

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Подавайки оставките си едновременно, четиримата заместници на Зартова, която 30 минути след тях също депозира своята, се разграничиха от нея и подкрепиха реформата, която в момента провеждал и.д. главният прокурор Борислав Сарафов.

И макар Невена Зартова да заподозря, че разграничаването е било под натиск, от изказванията на бившите ѝ заместници стана ясно, че в екипа от месеци е имало проблем покрай проверките, които след избора си Сарафов разпореди на Зартова. 

Началото на края е било влизането в СРП на 21 върховни прокурори, водени от Сарафов. Тогава той критикува остро работата на отдел "Специален" в СРП, наричайки го шпицкоманда. Днес един от заместниците на Зартова - Борислав Георгиев каза, че спецотделът и бил под прякото ръководството на Невена Зартова.

Георгиев е магистратът, атакуван остро от гръцки бизнесмени, които е разследвал. Прокурорът беше ситуиран в кръга на Нотариуса и Зартова. 

Днес той отрече и се закани да търси правата си в съда. И него, и останалите бивш замрайонни прокурори кадровиците питаха познават ли Божанов. Единствено Мима Куцкова каза "да" - от разпит по нейно дело като свидетел. И толкова. На въпрос виждали ли са Божанов при Зартова, тя отговори:

"Мартин Божанов съм го виждала два пъти. Единия път, влизайки в кабинета на г-жа Зартова, втория път, излизайки от кабинета на г-жа Зартова. Не мога да ви кажа дали е било 2022-ра или 2023-та, не мога да бъда сигурна".

Колегата ѝ Борислав Георгиев каза, че е чувал, че Нотариуса е ходил в кабинета на бившата районна прокурорка:

"От секретаря на районния прокурор г-жа Колева, че този човек е идвал в сградата и в кабинета ѝ".

И двамата потвърдиха, че Зартова  е била близка с близкия до Божанов адвокат Велимир Атанасов и той често я е посещавал:

"Вижда съм г-н  Атанасов два или три пъти може би преди година последно да влиза или да излиза от кабинета на районния прокурор, прокурор Зартова", каза Иван Стефанов. 

А четвъртият заместник на Невена Зартова препоръча на съдебните кадровици да изслушат две от служителките в СРП, което ще стане следващата седмица.

След като днес въпросът дали Божанов е бил преди време на коледен банкет на СРП в Банско остана без отговор, защото никой от четиримата се оказа, че не е присъствал на събитието, Огнян Дамянов се обърна към присъствалите районни прокурори да се явят в Прокурорската колегия, за да не се налага да бъдат извикани всички.

Кадровиците решиха още на този етап да не изслушват Невена Зартова, заради двете висящи дисциплинарни производства срещу нея. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11