Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските военни пуснаха помощи в Газа с парашути

Самолети на САЩ и Йордания също хвърлиха хранителни продукти

Доставка на хуманитарна помощ по въздуха в Газа.
Снимка: АФП

Първите доставки на помощи от Германия за хората в ивицата Газа бяха спуснати днес от въздуха с парашути като част от мисия на германските военни за оказване на помощ на населението там.

Германските въоръжени сили изпратиха в района на Газа два самолета С-130 "Херкулес". Всеки самолет може да транспортира до 18 тона товар. Самолетите излитат от Йордания, която е инициатор на въздушните доставки. САЩ и Франция също участват в инициативата.

Организации за оказване на хуманитарна помощ описват положението в Ивицата Газа като все по-отчайващо. ООН заяви, че в крайбрежната ивица се очертава гладна криза, ако доставките по сухопътните маршрути не бъдат разширени.

По време на първия си подобен полет германските военновъздушни сили пуснаха 4 тона хуманитарни доставки. Четирите палета са доставени с точност от височина около 1000 метра. Федералното министерство на външните работи заяви, че този полет е само началото на въздушния мост с помощи.

По суша под израелски контрол все още пристигат много по-малко храни, отколкото са необходими за снабдяването на приблизително 2,2 млн. души. Поради това САЩ и ЕС подготвят допълнителни доставки на помощи по море. 

Днес 115-те тона храна и питейна вода, пристигнали от Кипър, бяха разпределени в Ивицата Газа. Операцията на организациите "Отворени ръце" и "Световна централна кухня" се смята за тест за морския мост на ЕС.

Самолети на САЩ и Йордания също хвърлиха хранителни продукти за палестинците в Ивицата Газа в рамките на съвместна операция за предоставяне на хуманитарна помощ, съобщиха от Централното командване на САЩ. Самолетите С-130 на американските ВВС и на Кралските йордански военновъздушни сили извършиха хуманитарния полет в момент, когато основната агенция на ООН, която работи в анклава, заяви, че едно от всеки три деца на възраст под 2 години е остро недохранено. Агенцията предупреди за надвисващ над анклава глад.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е забило в къща. Полицията съобщи, че заподозреният е нападнал граждани и двама полицейски служители...

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Соня Ганева, секретар на община Плевен

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. То ще бъде монтирано до 20 май, когато ще се възобнови процесът. Причина за прекъсване на броенето на бюлетините са ангажименти на вещите лица. Следващото заседание в административния съд по делото е насрочено за..

публикувано на 30.04.24 в 13:39

ЕК започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета" на Акта за цифрови услуги, сред които липса на инструмент за наблюдение на изборите. "Мета" е доставчик на услуги за платформите "Фейсбук" и "Инстаграм". Комисията подозира, че "Мета" не изпълнява задълженията си за разпространение на..

публикувано на 30.04.24 в 13:37
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес: Няма театър в решението ми

Испанският премиер Педро Санчес отрече да е имало каквато и да е "политическа стратегия" или "театър" в тези пет дни на размисъл, които той поиска, преди да реши дали да остане на поста си или да подаде оставка. В първото си телевизионно интервю след като обяви, че остава Санчес каза, че след "десет години тормоз" и "клеветническа кампания" срещу..

публикувано на 30.04.24 в 13:26
Тодор Капитанов

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България...

публикувано на 30.04.24 в 13:19
Сергей Станишев

Станишев за изборите: Гордиевият възел няма да бъде разсечен

Изборите за Европейски парламент ще бъдат засенчени от тези за национален парламент, смята  евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Според него това ще е причината да не се проведе разговора какъв Европейски съюз искаме и какво да е мястото на България в него. "Гордиевият възел няма да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 13:13
Никола Минчев

Без кворум и решения в комисията Нотариуса

Парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, не събра кворум на днешното си заседание. По-малко от десет минути след обявения начален час председателят ѝ Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че проверката..

публикувано на 30.04.24 в 13:08