Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ-СДС алармираха, че в проекта за бюджет на София са намалели парите за здравеопазване

Снимка: Ани Петрова

Независимо от критиките към внесения проектобюджет на София за 2024-а година, в него има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. Това заявиха общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” на пресконференция край метростанция “Сливница”, чийто недовършен буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно. От ГЕРБ – СДС отговориха, че парите за здравеопазване са орязани.

Независимо от критиките към внесения проектобюджет на София за 2024-а година, в него има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. Това заявиха общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” на пресконференция край метростанция “Сливница”, чийто недовършен от над 20 години буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно.

"За първи път в предложения от нас бюджет за София има средства за довършването на паркинга, за да може всички коли в калта наоколо да намерят мястото си в паркинга, зелените площи да бъдат зелени площи и тук да има нормална градска среда за учениците от близкото училище и гражданите, ползващи метрото", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Борис Бонев.

Бонев добави, че проектобюджетът предвижда довършване на големи инфраструктурни проекти като булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", ринговите булеварди и връзките със Северна скоростна тангента. Заложени са сериозни инвестиции в кварталите със средства за отчуждаване на зелени площи, както и за реконструкция на междублокови пространства и изграждане на квартална инфраструктура.

Представителят на “Да, България” Бойко Димитров добави, че бюджетът гарантира не само развитието на инфраструктурата в града, но и грижа за хората, включително рекордни инвестиции за образование. Общинският съветник подчерта, че през следващите години ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв. само в образователна инфраструктура - строеж на нови детски градини и училища, както и разширяване на съществуващи.

"За първи път рекордно се увеличават общинските средства за култура. Общинските средства се увеличават с 15%, както в перата за заплати, така и в тези за издръжка. Програма "Култура" се увеличава с 50%, а вече в комисии разглеждахме и доклад за кандидатстване по ПВУ, което ще осигури двойно увеличение. Тоест,. от досегашните 1.5 млн. лв. ще се достигне до над 4 млн. лв. за програмата", подчерта Димитров.

Общинският съветник акцентира и върху гражданските бюджети по райони, с които софиянци пряко ще могат да изберат проекти за подобряване на условията в кварталите.

Рекордни са и средствата, предвидени за транспорт, през 2024-а година - 174 млн. лв. за компенсации за преференциални карти и по регламент от страна на СО, към които ще се добавят и и компенсациите от държавния бюджет в общ размер на 155 300 лв. Внесеният проект за икономическата рамка за транспорта за 2024-а година е на стойност 505 млн. лв. Допълнително почти 200 млн. лв. ще се инвестират в градския транспорт за метро, релсов път и нови метровлакове.

Емилия Ангелова от "Спаси София" заяви, че парите за почистването и озеленяването на София ще се увеличат с 10% при повече контрол и ефективна отчетност. Предвиждат се и 1 200 000 лв. допълнителни средства за Столичен инспекторат, така че да имаме повече инспектори, проверки и глоби, а същевременно бюджетът на завода за отпадъци ще бъде увеличен с 5 млн. лв. Активно се работи и за по-високи изисквания в договорите с почистващите фирми.

Съветниците от ГЕРБ-СДС алармираха, че в проекта за бюджет на София за 2024 година са намалели парите за здравеопазване в града. "Терзиев не предлага пари за нито една нова ясла, а довършва това, което е започнала Фандъкова. Управляващите не искат да осигурят пари за операционни маси и ехографи, скенери, които директорите на общинските болници изрично са поискали от общинските съветници".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14