Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Луизиана

Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Луизиана в събота, като събраха още делегати, след като вече бяха спечелили партийните си номинации, предаде АП.

Байдън се яви и на първичните избори на Демократическата партия в Мисури, чиито резултати се очаква да бъдат обявени едва през следващата седмица, посочва БТА.

Нито една от надпреварите не беше напрегната. Байдън и Тръмп вече победиха основните си конкуренти. Но първичните надпревари все още се следят внимателно от специалистите за избирателна активност и признаци на протестни гласове.

По отношение на Байдън някои либерали регистрират гнева си от войната на Израел срещу "Хамас" след нападението на войнстващата групировка на 7 октомври. Властите в Газа съобщават за повече от 30 000 души, две трети от които жени и деца, убити, откакто Израел започна офанзивата си. Протестното движение, започнато от арабските американски общности в Мичиган, се разпространи в няколко други щата.

Тръмп е доминираща фигура в своята партия и си осигури трета поредна номинация на републиканците. Но той се сблъсква с несъгласието на хора, които се притесняват от огромната правна опасност, пред която е изправен, или критикуват мандата му в Белия дом, който приключи малко след бунта на 6 януари, организиран от неговите поддръжници и подхранван от фалшивите му теории за изборни измами.

Първичните избори в събота бяха първото партийно ръководено от Демократическата партия на Мисури президентско състезание, откакто през август 2022 г. влезе в сила нов закон. Междувременно първичните избори в Луизиана се провеждат почти четири години , след като щатът беше първият, който отложи провеждането на първични избори заради пандемията от Covid-19.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Орбан: Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около 10,50 лв. за килограм, но очакванията на хората бяха в рамките на над 11,00-11,50 лв., почти с 1 лв...

публикувано на 27.09.24 в 15:45