Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Иван от Сливен приключи гладната си стачка, но влезе в нов конфликт с митрополит Йоан

Снимка: Стоян Радев

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков срещу решението на Светия синод за касирането на епархийските избори за сливенски митрополит. Днес той поиска да бъде причестен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, но отказа да влезе в олтара, където според канона свещениците получават причастие. Стигна се до скандал, при който владиката обяви, че няма да позволи своеволия в Светата църква.

До размяна на реплики на висок тон се стигна, след като отец Иван поиска да бъде причестен като обикновен мирянин, но получи отказ.  

"Няма да си правите своеволия в Светата църква. Аз не ви разрешавам свето причастение по този начин". 


Пред медиите отец Иван сподели, че нарочно е провокирал владиката  и потвърди, че продължава с протеста си:

"Гладната стачка приключи, протестът - не".

Варненския митрополит нарече поведението на отец Иван – „свръхнапрегнато, гневно, непослушно поведение на един човек, който е сложил собственото си аз отпред“. Владиката каза, че е разпоредил да извикат отец Иван зад олтара да се причести.

"Обаче той реши. Той реши, че ще застане като мирянин да се пречести. Е, да де, ама това за мен е съблазън и ние такъв ред нямаме".

Относно отнемането на свещеническия сан на отец Иван т.нар. аргосване дядо Йоан каза, че това зависи от него и действията му.

"Ако той прояви малко от малко търпение, разбиране и вникване в ситуацията малко по-дълбоко и се успокои, да си остане, да си служи. Било, каквото било да го забравим и да вървим напред". 

Отец Иван обяви днес, че няма да служи в църквата си, но ще бъде в храма и ще приема вярващите от квартал "Речица". Протестът му ще продължи с молитвено бдение всяка вечер от 17.00 пред сградата на Сливенска митрополия. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клуб "Колите в Смолян" организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52