Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители от Израел и САЩ обсъдиха американските притеснения срещу офанзива в Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски официални представители снощи са се съгласили да вземат предвид опасенията на Съединените щати относно планираната офанзива в Рафах. Това се казва в съвместно изявление, публикувано след виртуална среща с американски официални представители. Обсъдени са алтернативни начини за изкореняване на бойците на "Хамас" от южната част на Газа, предаде агенция "Ройтерс".

Срещата е завършила с план за последващи разговори на живо още следващата седмица. Към момента обаче няма непосредствени признаци, че американските и израелските преговарящи са постигнали някакво споразумение относно Рафах, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън многократно призова Израел да не провежда мащабна офанзива там, за да се избегнат още палестински цивилни жертви в Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче се зарече, че никой няма да го възпре от офанзива в Рафах, тъй като се стреми да ликвидира бойците на "Хамас".

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една година от убийството на Алексей Петров

Точно 1 година се навършва днес от убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.  Той беше застрелян по време на разходка в местността "Бай Кръстьо" на планината "Витоша".  При атентата беше ранена и треньорката по тенис Мирослава Михайлова.   Стрелялият по Петров и Михайлова бяга от местопрестъплението с..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Изложба с всички корици на българската Конституция гостува във Велико Търново

Изложба, представяща всички корици на българската Конституция, гостува за два дни във Велико Търново. Творбите са на 7 визуални артисти и са част от кампанията "Ако съдим книгата по корицата". Изследване за Българския институт за правни инициативи от края на миналата година показва, че над 90 % от българите не познават конституцията...

публикувано на 16.08.24 в 08:43

Стотици гости се очакват за празника на Копиловския Балкан

Празник на К о пиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото. За първа година тържествата започват..

публикувано на 16.08.24 в 08:35
Джо Байдън и Камала Харис

Байдън показа подкрепата си за кандидатурата на Харис на съвместно събитие

Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис се появиха заедно на публично събитие, след като държавният глава на САЩ се отказа от надпреварата за нов мандат в Белия Дом.  Съвместната изява на Байдън и Харис беше в рамките на събитие, отбелязващо въвеждането на отдавна очаквания таван на цените на 10 от най-изписваните лекарства за..

публикувано на 16.08.24 в 08:24

Иванка Шалапатова: Да се инкриминира отглеждането на хора в уязвимо положение без лиценз

" Проблемите са много. Над 10 години говорим, че ще подобрим и хуманизираме грижата за възрастните хора, особено когато са с увреждания и когато не могат да се самообслужват и зависят от грижата на други хора", коментира от своя страна бившият социален министър Иванка Шалапатова.  Според нея в България е необходимо да се предприемат някои..

публикувано на 16.08.24 в 08:07
Николас Мадуро

Правителството на Венецуела ще може да регулира по-строго НПО-тата

Венецуелският парламент прие законопроект, който позволява на правителството да регулира по-строго неправителствените организации на фона на критиките срещу репресиите, предприети срещу опозицията след оспорваните президентски избори през юли, предава БТА. Законът ще изисква от неправителствените организации да съобщават дали получават дарения..

публикувано на 16.08.24 в 08:02

Германия ще може да купи до 600 системи "Пейтриът" от САЩ

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на до 600 ракети за системата за ПВО "Пейтриът" на Германия на приблизителна стойност 5 млрд. долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА. "Предложената продажба ще подобри капацитета на Германия да реагира на настоящи и бъдещи заплахи и ще повиши отбранителните способности на армията..

публикувано на 16.08.24 в 07:57